ΥΓΕΙΑ

Τα 5 σημάδια που "δείχνουν" πρόβλημα στο συκώτι...

Το συκώτι είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα τουοργανισμού μας, αλλά παράλληλα και ένα από τα πιο αθόρυβα.

Τα 5 σημάδια που "δείχνουν" πρόβλημα στο συκώτι...

Το συκώτι είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα τουοργανισμού μας, αλλά παράλληλα και ένα από τα πιο αθόρυβα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος στο συκώτι είναι παραπάνωαπό σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μερικές ενδείξειςπου υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η λειτουργία του εμπλέκεται στη χώνεψη της τροφής, τηναποτοξίνωση του οργανισμού, την παραγωγή των πρωτεϊνών, λειτουργεί σαν αποθήκηβιταμινών και μετάλλων, παρέχοντάς τα στον οργανισμό όταν τα χρειαστεί καιτέλος απορροφά από τις τροφές τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα γιατην εύρυθμη λειτουργία του.

Τυχόν ενδείξεις δυσλειτουργίας του, καλό είναι ναλαμβάνονται σοβαρά υπόψη για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.

Δείτε ποια είναι τα συνηθέστερα και πιο πρώιμα συμπτώματα,που φανερώνουν δυσλειτουργία ή πρόβλημα:

Δερματικές αλλαγές

Είτε πρόκειται για τοπικό αποχρωματισμό της επιδερμίδας πουπαίρνει μια κιτρινωπή απόχρωση, είτε τα νύχια των χεριών ή τα ακροδάχτυλα γίνονται σταδιακά κίτρινα, τότε ίσως πρόκειταιγια πρώιμες ενδείξεις πιθανού προβλήματος. Το σύμπτωμα αυτό ίσως οφείλεται στηναδυναμία του οργάνου να αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό, με αποτέλεσματη συσσώρευση της χολερυθρίνης κάτω από το δέρμα.

Υπερευαισθησία στο δέρμα

Ίσως εκδηλώνεται ακόμη και με τη μορφή φαγούρας, πουχειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδερμίδαπου είναι επιρρεπής στη φλεγμονή μετά τον έντονο κνησμό, υποδηλώνει προβλήματαστο συκώτι.

Προβλήματα στο έντερο και την ούρηση

Η δυσλειτουργία του συκωτιού μπορεί να φανεί από το χρώματων ούρων που είναι περισσότερο σκούρο του αναμενόμενου, αλλά και των κοπράνωνπου επίσης εμφανίζουν σκουρότερες αποχρώσεις.

Προβλήματα κοιλιακής φύσεως

Μπορεί να εκδηλώνονται ως κράμπες ή πόνοι στην κοιλιά, αέριακαι έντονο πρήξιμο. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά γίνονται πιο έντονα, όσοχειροτερεύει και η κατάσταση στο συκώτι.

Επίσης πιθανή είναι και η συσσώρευσηυγρού στο κοιλιακό τοίχωμα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί ναοδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή. Ναυτία και εμετοί είναι επίσης ενδείξειςκακής λειτουργίας του συκωτιού.

Παρατεταμένη κόπωση και απώλεια βάρους

Το σώμα που λειτουργεί με ένα υποτονικό συκώτι, απαιτείπερισσότερη ενέργεια για την τήρηση συγκεκριμένων λειτουργιών, με αποτέλεσμα τοαίσθημα της κόπωσης, την απώλεια βάρους και τη συνεχή ανάγκη για ξεκούραση.

Αν έχετε ενδείξεις ότι σας συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω,τότε ακόμη και προληπτικά, καλό θα είναι να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό!