ΥΓΕΙΑ

Το ξίδι "νικά" τη φυματίωση!

Το ακετικό οξύ, το ενεργό συστατικό του ξιδιού, μπορεί ναεξοντώσει μυκοβακτηρίδια, μεταξύ των οποίων και αυτό που προκαλεί τη φυματίωση,σύμφωνα τη μελέτη που
Το ξίδι "νικά" τη φυματίωση!

Το ακετικό οξύ, το ενεργό συστατικό του ξιδιού, μπορεί ναεξοντώσει μυκοβακτηρίδια, μεταξύ των οποίων και αυτό που προκαλεί τη φυματίωση,σύμφωνα τη μελέτη που πραγματοποίησε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων από τηΒενεζουέλα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και δημοσιεύεται στην online ιατρικήεπιθεώρηση «mBio» της Αμερικάνικης Ένωσης Μικροβιολογίας.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα νέα ευρήματα, 30 λεπτάέκθεσης σε διάλυμα ακετικού οξέος 6% - λίγο πιο συμπυκνωμένο από το ξίδι πουβρίσκουμε στα σουπερμάρκετ- αρκούν για να εξολοθρεύσουν το μυκοβακτηρίδιο τηςφυματίωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το διάλυμα αυτό μείωσε τον αριθμότων TB μυκοβακτηριδίων από 100 εκατομμύρια σε ελάχιστα, που μάλιστα ήταν κάτωαπό τα ανιχνεύσιμα όρια.

Ένα άλλο μη φυματιώδες, αλλά επίσης ανθεκτικόμυκοβακτηρίδιο, το M. abscessus, εξαλείφθηκε με ένα διάλυμα ακετικού οξέος 10%.

«Τα μυκοβακτηρίδια είναι γνωστά γιατί προκαλούν φυματίωση.Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, ακόμα και στηβρύση του νερού και τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά στα συχνά χρησιμοποιούμενααπολυμαντικά. Όταν μολύνουν τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σταχειρουργεία ή στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, προκαλούν σοβαρές μολύνσεις.

Τα μυκοβακτηρίδια είναι ανθεκτικά στα περισσότερααντιβιοτικά και απαιτούν θεραπεία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες»,δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Howard Takiff και επικεφαλής στο ΕργαστήριοΜοριακής Γενετικής του Επιστημονικού Ινστιτούτου Έρευνας στο Καράκας τηςΒενεζουέλας και κατέληξε: «Υπάρχει αληθινή ανάγκη να βρεθούν φθηνά και λιγότεροτοξικά απολυμαντικά, τα οποία να μπορούν να εξαλείψουν τα μυκοβακτηρίδια».