ΥΓΕΙΑ

Η επικίνδυνη "κληρονομιά" που περνάει η έγκυος στο παιδί

Οι μητέρες που τρώνε συχνά πρόχειρο φαγητό (junk food) κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την πιθανότητα να «περνούν» στο παιδί τους
Η επικίνδυνη "κληρονομιά" που περνάει η έγκυος στο παιδί

Οι μητέρες που τρώνε συχνά πρόχειρο φαγητό (junk food) κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τις πιθανότητες να «περάσουν» στο παιδί τους την επιθυμία για αντίστοιχα φαγητά όσο και την προδιάθεση προς την παχυσαρκία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα εργαστηριακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα τρωκτικά τα οποία ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη γέννησαν ποντίκια που είχαν κατά 200% μεγαλύτερο βάρος και παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικές ασθένειες, σε σύγκριση με εκείνα που ακολούθησαν μια ισορροπημένη διατροφή.

Η έρευνα συνοπτικά έδειξε τα εξής:

-Οι μητέρες που έτρωγαν ανεξέλεγκτα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, επηρέασαν την ικανότητα των παιδιών τους να ρυθμίζουν την όρεξή τους, γεγονός που τα έκανε γρήγορα υπέρβαρα σε μικρή ηλικία.

-Επίσης επηρέασαν τις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών τους, τα οποία επιθυμούσαν πολύ πιο έντονα τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη.

-Ακόμα, τα παιδιά τους είχαν μικρότερους υποδοχείς λεπτίνης, μιας ουσίας που επηρεάζει την ποσότητα ενέργειας που απαιτεί ο οργανισμός, την όρεξη και το μεταβολισμό.

Την ίδια στιγμή, η ίδια έρευνα εφιστά την προσοχή και στις διατροφικές συνήθειες του υποψήφιου πατέρα.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα αρσενικά ποντίκια τα οποία, προτού τεκνοποιήσουν, έτρωγαν υγιεινά και ασκούνταν καθημερινά, απέκτησαν παιδιά με μεγαλύτερο αριθμό και μέγεθος κυττάρων που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του οργανισμού.

Είναι γνωστό ότι το σωματικό βάρος του άντρα έχει αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα με την υγεία του σπέρματος και την γονιμότητά του.

Υπολογίζεται ότι το 50% των γυναικών που μένουν έγκυες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ενώ ο αριθμός των αντρών που είναι παχύσαρκοι κατά την πιο γόνιμη περίοδο της ζωής τους έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.