ΥΓΕΙΑ

Πώς προστατεύουμε τα δόντια μας όταν αθλούμαστε

Τα ομαδικά αθλήματα όπως οι πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ μπορεί να προκαλέσουν μικροατυχήματα, αναφέρει ο Επικ. Καθ. Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστ. Υπεύθυνο της Eurodentica Specialized Dental Care, Νικόλαος Κουβελάς.
Πώς προστατεύουμε τα δόντια μας όταν αθλούμαστε

Oι τραυματισμοί δοντιών από έντονη αθλητική δραστηριότητα είναι αρκετά συχνοί. Καθώς πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή τις πολεμικές τέχνες γενικότερα, ενδέχεται να προκύψουν μικροτραυματισμοί ή και μεγαλύτεροι τραυματισμοί, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.


Όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών επιστημονικός υπεύθυνος της της Eurodentica Specialized Dental Care, Νικόλαος Κουβελάς,

«Οι οδοντίατροι προτείνουν την τοποθέτηση εξατομικευμένου προστατευτικού νάρθηκα, ο οποίος προλαμβάνει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις όπως κατάγματα γνάθων, απώλεια δοντιών, μετακινήσεις δοντιών, εκγομφώσεις ή απλοί τραυματισμοί. Επίσης κατ’αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται και σοβαρότεροι τραυματισμοί όπως, διάσειση, εγκεφαλική αιμορραγία, περιστατικά απώλειας συνείδησης, λόγω του ότι αποτρέπεται η βίαιη πρόσκρουση της κάτω γνάθου με την άνω γνάθο

Ας μην ξεχνάμε ότι στόχος του οδοντιάτρου είναι να προφυλάσσονται τα υγιή δόντια, διότι εάν χαθεί ένα δόντι, η τραυματισμένη περιοχή στο πέρασμα των χρόνων είναι πιο ευάλωτη από το υπόλοιπο στόμα.


Οι προστατευτικοί νάρθηκες ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται από αθλούμενους και αθλητές όλων των ηλικιών.

Η μέγιστη προστασία προκύπτει από απόλυτα εξατομικευμένους νάρθηκες και όχι από βιομηχανοποιημένους έτοιμους νάρθηκες του εμπορίου. Ο οδοντίατρος λαμβάνει αποτυπώματα από το στόμα και τα δόντια του αθλητή και λίγες ώρες αργότερα ο τεχνίτης έχει έτοιμο τον νάρθηκα, παρέχοντας παράλληλα οδηγίες πώς να χρησιμοποιείται.

Οι νάρθηκες οι οποίοι αγοράζονται από καταστήματα αθλητικών ειδών, παρέχουν χαμηλή προστασία.

Επίσης εάν οι νάρθηκες είναι μεν χαμηλού κόστους, αλλά όχι εξατομικευμένοι, εκτός από μειωμένη προστασία ενδέχεται να δυσκολέψουν και την αναπνοή του αθλητή.

Οι προστατευτικοί νάρθηκες που κατασκευάζονται εξατομικευμένα είναι ελαστικοί οποότε απορροφούν τους κραδασμούς, άοσμοι και υποαλλεργικοί.

Καλό θα ήταν τόσο οι προπονητές όσο και οι οδοντίατροι να συστήνουν τους προστατευτικούς νάρθηκες κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλό, κάποιες δεκάδες ευρώ, ενώ τα πλεονεκτήματα πολλά και μακροχρόνια.


Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη στην Ιατρική είναι προτιμότερη και παράλληλα οικονομικότερη λύση» καταλήγει ο κ. Κουβελάς.