ΥΓΕΙΑ

Ανακάλυψαν την πιο παράδοξη αιτία του εμφράγματος

Τα οικονομικά προβλήματα είναι βέβαιο πως επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική μας υγεία. Φαίνεται όμως πως η καρδιά μας επιβαρύνεται εξίσου από τα οικονομικά προβλήματα του... γείτονα!

Ανακάλυψαν την πιο παράδοξη αιτία του εμφράγματος

Ερευνητές από τις ΗΠΑ δηλώνουν πως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και η καθιστική ζωή δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπέρταση και συνεπώς στην εκδήλωση του εμφράγματος.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Κοινότητας Καρδιολογίας Circulation δείχνει ότι τα άτομα που μένουν κοντά σε ένα κενό σπίτι που έχει κατασχεθεί παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες αρτηριακής πίεσης.

Εν μέρει, το φαινόμενο φαίνεται να οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τα επιπρόσθετα κιλά.

Η ομάδα, με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επικεφαλής, υποστηρίζει επίσης ότι η απόσταση από το σπίτι που έχει κατασχεθεί παίζει σημαντικό ρόλο στην περίπτωση αυτή.

Η σχέση κατάσχεσης-υπέρτασης δεν ήταν εμφανής για όσους έμεναν σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από το άδειο σπίτι.

Τα δεδομένα της νέας μελέτης αφορούσαν σε 1.740 άτομα και κάλυπταν περίοδο δέκα περίπου ετών. Οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν τους δείκτες αρτηριακής πίεσης, το Δείκτη Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων και τις ποσότητες αλκοόλ που δήλωσαν πως καταναλώνουν.

Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν αντιπαραβολικά με τις επίσημες κατασχέσεις στην περιοχή, ώστε τα προκύψει η παράδοξη σχέση μεταξύ των δύο.

Διαβάστε επίσης:

Έξι τρόποι να μην πεθάνετε πριν την ώρα σας!

Το ιδανικό σνακ για να κάψετε λίπος και να προστατεύσετε την καρδιά σας

Οι 4 παράδοξοι παράγοντες που πυροδοτούν το έμφραγμα