ΥΓΕΙΑ

Τα 6 «ένοχα» σημάδια του διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 347 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη.

Τα 6 «ένοχα» σημάδια του διαβήτη τύπου 2

Πρόκειται για ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών που έχει σαν αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να δρουν ως δηλητήριο.

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλή νόσος», καθώς αρκετά συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από τον ασθενή ή και το γιατρό.

Δείτε ποια είναι τα συνηθέστερα σημάδια που φανερώνουν την ύπαρξη του διαβήτη τύπου 2, τη συχνότερη εκ των δύο τύπων της νόσου.

1. Συχνή ενούρηση και έντονη δίψα
Τα νεφρά υπερλειτουργούν προκειμένου να απομακρύνουν την περιττή γλυκόζη, γι' αυτό και υπάρχει ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Αυτό με τη σειρά του φέρνει την αφυδάτωση, καθώς ο οργανισμός δίνει σήμα ότι πρέπει να αναπληρώσουμε τα χαμένα υγρά.

2. Απώλεια βάρους
Επειδή η γλυκόζη δε φτάνει στα κύτταρα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, το σώμα αρχίζει να διασπά τις πρωτεΐνες από τους μύες προκειμένου να τροφοδοτηθεί. Παράλληλα, τα νεφρά υπερλειτουργούν για να απορρίψουν τα περιττά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται θερμίδες.

3. Πείνα
Οι αυξομειώσεις τα επίπεδα της γλυκόζης πυροδοτούν τις ξαφνικές λιγούρες. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης μειώνονται, ο οργανισμός αναζητά το φαγητό γιατί χρειάζεται ενέργεια.

4. Δερματοπάθειες
Η έντονη φαγούρα, πιθανότατα λόγω ξηροδερμίας ή κακής κυκλοφορίας του αίματος, μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη για το διαβήτη τύπου 2. Το ίδιο ισχύει και για τη λεγόμενη ακανθωτική μελανοδερμία (acanthosis nigricans). Πρόκειται για την αλλαγή της απόχρωσης του δέρματος (η επιδερμίδα γίνεται πιο σκουρόχρωμη) γύρω από το λαιμό ή στις μασχάλες.

5. Αργή επούλωση των τραυμάτων
Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία έχουν καταστραφεί από τις υπερβολικές ποσότητες γλυκόζης.

6. Μούδιασμα
Εμφανίζεται στα πόδια και στα χέρια σε συνδυασμό με το οίδημα. Αποτελεί σημάδι ότι τα νεύρα έχουν υποστεί βλάβες λόγω της αυξημένης γλυκόζης.

Διαβάστε επίσης:

Δέκα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας
Τα 5 προβλήματα υγείας που φαίνονται στη γλώσσα μας!
Ανασφάλεια: Τα 4 σημάδια που μας προδίδουν