ΥΓΕΙΑ

Οι θεραπείες για την υπέρταση σώζουν χιλιάδες ζωές

Η εξέλιξη των θεραπευτικών πρακτικών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης έχουν συμβάλει στην πρόληψη σημαντικού αριθμού εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Lancet.

Οι θεραπείες για την υπέρταση σώζουν χιλιάδες ζωές

Μια ομάδα ερευνητών από το Imperial College του Λονδίνου ανέλυσε δεδομένα από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγεία, τα οποία αφορούσαν στην περίοδο 1994-2011.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όλο και περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία – και μάλιστα πολύ πιο αποτελεσματική θεραπεία – σήμερα απ' ότι πριν 20 χρόνια.

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας θα σώσουν ακόμη περισσότερες ζωές.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Άγγλων ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία για την υπέρταση είχε σχεδόν διπλασιαστεί από το 1994 μέχρι το 2011. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ήταν μόλις 32% το 1994, ενώ έφτασε το 58% το 2011.

Παράλληλα, το ποσοστό των ασθενών που κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση αυξήθηκε από 11% σε 37%.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν οι σύγχρονες ιατρικές πρακτικές εφαρμόζονταν πριν 20 χρόνια θα είχαν προληφθεί έως και 100.000 περιστατικά εμφράγματος, εγκεφαλικού ή πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Τα καλύτερης ποιότητας φάρμακα, η πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και τα χρηματικά κίνητρα προς τους γιατρούς είναι τρεις βασικοί παράγοντες που έχουν συμβάλει σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη.