ΥΓΕΙΑ

Η σχέση των ορμονών της μητέρας με τον κίνδυνο αυτισμού στα αγόρια

Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα αγόρια με αυτισμό μπορεί να έχουν εκτεθεί σε αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η σχέση των ορμονών της μητέρας με τον κίνδυνο αυτισμού στα αγόρια

Ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Αυτισμό, στο Κέμπριτζ της Αγγλίας, διαπίστωσαν ότι από τα 345 παιδιά που μελέτησαν – αγόρια με αυτισμό και υγιή αγόρια – αυτά που πάσχουν από τη διαταραχή παρουσίαζαν ελαφρώς υψηλά επίπεδα στεροειδών ορμονών σε δείγματα αμνιακού υγρού που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια αμνιοκέντησης. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τέσσερις ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη και η προγεστερόνη, καθώς και η «ορμόνη του στρες» κορτιζόλη.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, οι ερευνητές αναφέρουν πως η διαπίστωση αυτή δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί.

Τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει κάποια σχέση αιτίας και αποτελέσματος, όμως τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω έρευνες.

Είναι πιθανό οι ίδιες οι ορμόνες να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της διαταραχής, καθώς επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο. Από την άλλη, όμως, τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών μπορεί να οφείλονται σε κάποια άλλη αιτία που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοποριακή εφαρμογή εντοπίζει τα σημάδια του αυτισμού
Αυτισμός: Εξίσου σημαντικοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες με τους γενετικούς
Αυτισμός: 10 φορές πιο πιθανός για το δεύτερο παιδί