ΥΓΕΙΑ

Τα βακτήρια "θωρακίζουν" τα βρέφη και αφήνουν ελπίδες για την εξάλειψη του άσθματος

Τα βρέφη που εκτίθενται σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, όπως αυτά που βρίσκονται στη σκόνη του σπιτιού, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα στην πρώιμη παιδική ηλικία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Allergy and Clinical Immunology.

Τα βακτήρια "θωρακίζουν" τα βρέφη και αφήνουν ελπίδες για την εξάλειψη του άσθματος

Για να καταλήξουν σε αυτήν τη διαπίστωση, οι επιστήμονες συνέκριναν την έκθεση των παιδιών σε αλλεργιογόνες ουσίες από γάτες, κατσαρίδες, σκύλους, καθώς και από τα ακάρεα της σκόνης, πηγές βακτηρίων που ανέδειξαν σε σχετικές συνεντεύξεις οι γονείς των παιδιών.

Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, η διαρκής έκθεση σε αλλεργιογόνες ουσίες και βακτήρια από γάτες, ποντίκια, κατσαρίδες και τα ακάρεα της σκόνης -αλλά όχι από σκύλους-διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα, με βάση προηγούμενες έρευνες.

Αλλά αυτή η συσχέτιση άλλαξε, όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από την έκθεση σε τέτοιες ουσίες μόνο κατά τον 1ο χρόνο ζωής του ατόμου. Διαπίστωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός του ατόμου ενισχύεται σε τέτοιο βαθμό ώστε ο κίνδυνος αλλεργιών και άλλων σχετικών παθήσεων είναι αισθητά μικρότερος.

Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ανοσολογικές αντιδράσεις στον άνθρωπο μπορεί να διαμορφωθούν από την έκθεσή του σε βακτήρια και αλλεργιογόνες ουσίες (από γάτες, ποντίκια, ακάρεα κλπ) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του με διαφορετικό τρόπο από ό,τι αν το άτομο εκτεθεί στις ίδιες πηγές και σε μεγαλύτερη ηλικία.

"Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ταυτόχρονη έκθεση σε υψηλά επίπεδα ορισμένων αλλεργιογόνων και βακτηρίων νωρίς στη ζωή μπορεί να είναι ευεργετική", υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Susan Lynch του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, και προσθέτει: "Η σύνθεση και η λειτουργία των μικροβίων στο έντερο (κατά το 1ο έτος της ηλικίας) επηρεάζουν έντονα το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και η μελέτη τους ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών τόσο για το αλλεργικό άσθμα όσο και για μια σειρά από άλλες ασθένειες".

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε ουρολοίμωξη και τι να κάνετε

Τα 4 επικίνδυνα μικρόβια που κρύβονται στην άμμο και τις πισίνες