ΥΓΕΙΑ

Πόσα γραμμάρια πρωτεϊνών πρέπει να τρώτε για να μην πάθετε εγκεφαλικό

Σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό διατρέχουν όσοι καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες, ιδιαίτερα από ψάρια και όχι από κόκκινο κρέας, αποκαλύπτει μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Πόσα γραμμάρια πρωτεϊνών πρέπει να τρώτε για να μην πάθετε εγκεφαλικό

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ξινφένγκ Λίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ναντζίνγκ, αξιολόγησαν επτά δημοσιευμένες έρευνες που εξέταζαν τη σχέση πρωτεϊνών και εγκεφαλικού και αφορούσαν 255.000 άτομα από διάφορες χώρες, καλύπτοντας μία περίοδο τουλάχιστον δέκα ετών.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, όσοι τρώνε τις περισσότερες πρωτεΐνες καθημερινά, έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους καταναλώνουν τις λιγότερες πρωτεΐνες.

Ιδανική ποσότητα

Η αυξημένη ποσότητα που χρειάζεται για τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό, είναι περίπου 20 γραμμάρια.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για κάθε 20 πρόσθετα γραμμάρια πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς ημερησίως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 26%.

Μάλιστα, η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη, όταν οι παραπάνω πρωτεΐνες είναι ζωικές, από τη μείωση που επιτυγχάνεται με τις φυτικές πρωτεΐνες.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν πρέπει να γίνει παρεξήγηση και να ταυτίσει κανείς τις περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες με το κρέας, αφού η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό.

Οι πρωτεΐνες, σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές, μεταξύ άλλων, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και αυτό πιθανώς εξηγεί εν μέρει την προστατευτική δράση τους στην περίπτωση του εγκεφαλικού.