ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι συνήθειες που θα σας προστατεύσουν από το εγκεφαλικό

Ερευνητές από το Κέντρο για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας εντόπισαν τους βασικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόληψη του εγκεφαλικού.

Ποιες είναι οι συνήθειες που θα σας προστατεύσουν από το εγκεφαλικό

Η νέα έκθεση στην επιθεώρηση Stroke βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούσαν σε 24.000 άτομα και παρουσιάζει ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που μειώνουν καταλυτικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα ερευνητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος, η γυμναστική, η σωστή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν θεμελιώδεις στρατηγικές για να θωρακίσουμε την υγεία μας απέναντι σε ένα μελλοντικό εγκεφαλικό.

Η συνδυαστική ανάλυση των παραγόντων κινδύνου που εφάρμοσαν οι ερευνητές έδειξε ότι περίπου το 38% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν χάρη στον υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα δεδομένα που ανέλυσε η ερευνητική ομάδα προέρχονται από εκτενή ευρωπαϊκή μελέτη που ξεκίνησε το 1994. Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό αλλά και τον τρόπο ζωής τους και η μελέτη κάλυπτε συνολικά περίοδο 13 ετών. Κατά το διάστημα αυτό, 551άτομα έπαθαν εγκεφαλικό.

Αναλύοντας τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου για κάθε άτομο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τα περιστατικά εγκεφαλικού από 153 σε 94 ανά 100.000 γυναίκες ηλικίας 60-65 και από 261 σε 161 ανά 100.000 άνδρες ηλικίας 60-65.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δε συμβάλλουν όλοι οι παράγοντες εξίσου, με την αποχή από το κάπνισμα και το φυσιολογικό βάρος να αναδεικνύονται σε κορυφαία μέτρα προστασίας από το εγκεφαλικό.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα γραμμάρια πρωτεϊνών πρέπει να τρώτε για να μην πάθετε εγκεφαλικό
Προσοχή! Δέκα "αθώα" συμπτώματα που απειλούν την ζωή σας
Τα μαλλιά σας δείχνουν αν κινδυνεύετε από εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια