ΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα της υψηλής υγρασίας στην ατμόσφαιρα στον οργανισμό μας

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι συχνό το φαινόμενο η ατμόσφαιρα να γίνεται "αποπνικτική" εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων υγρασίας, ειδικά σε παραλιακές περιοχές.

Τα συμπτώματα της υψηλής υγρασίας στην ατμόσφαιρα στον οργανισμό μας

Όταν συμβαίνει αυτό νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καλά και ιδρώνουμε υπερβολικά επειδή το δέρμα μας δεν "αναπνέει" επαρκώς.

Επίσης, η υγρασία επηρεάζει άμεσα την ποσότητα των αλλεργιογόνων στο περιβάλλον. Ειδικότερα, η υψηλή υγρασία προκαλεί τόσο την ανάπτυξη ακάρεων σκόνης όσο και μούχλας, αυξάνοντας έτσι σημαντικά συνολικό "φορτίο" αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα.

Γιατί νιώθουμε ότι "κολλάει" η επιδερμίδα

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία πλησιάζει τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος (περίπου 34-36 βαθμοί Κελσίου), το σώμα υποβάλλεται σε μια σειρά αλλαγών για να δροσιστεί. Η εφίδρωση, η αλλαγή των καρδιακών παλμών και της κυκλοφορίας του αίματος και ο αυξημένος ρυθμός αναπνοής είναι μέτρα που παίρνει το σώμα σε μια προσπάθεια να δροσιστεί.

Όλα αυτά όμως λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο εάν η υγρασία που αποβάλλεται από το σώμα, εξατμίζεται. Η αυξημένη υγρασία, ωστόσο, εμποδίζει αυτήν τη διαδικασία. Η υγρασία στην ατμόσφαιρα καθορίζει τον ρυθμό με τον οποίο το νερό μπορεί να εξατμιστεί από το δέρμα. Όταν τα επίπεδα της υγρασίας είναι υψηλά, είναι πιο δύσκολο για τον αέρα να "απορροφήσει" τον ιδρώτα από το δέρμα μας. Το αποτέλεσμα; Αισθανόμαστε αυξημένη ζέστη και νιώθουμε την επιδερμίδα μας να "κολλάει".

Ο κίνδυνος αφυδάτωσης

Το πρόβλημα με την υγρασία δεν είναι ότι απλά μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα και πιο ζεστά, αλλά ότι στην ουσία όντως αυξάνει την θερμοκρασία του οργανισμού μας, ο οποίος δεν μπορεί να δροσιστεί με τους δικούς του τρόπους. Αν δεν μπορεί να ρίξει την θερμοκρασία του μέσω της εφίδρωσης, τότε η εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού αυξάνεται με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται από την απώλεια υγρών.

Καθώς το αίμα πηγαίνει προς την εξωτερική επιφάνεια του σώματος, μένει λιγότερο για να παέι στους μύες, τον εγκέφαλο και τα άλλα όργανα. Η σωματική δύναμη μειώνεται, και η κόπωση έρχεται γρηγορότερα από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες. Οι νοητικές λειτουργίες, όπως η εγρήγορση και η αντίληψη, μπορεί επίσης να επηρεαστούν αρνητικά.

Άλλες επιπτώσεις της υγρασίας

Κράμπες: Η σωματική άσκηση σε ζεστό καιρό με αυξημένη υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες, ειδικά στα πόδια, λόγω της προσωρινής διαταραχής των επιπέδων αλάτων του σώματος.

Συγκοπή/λιποθυμία: Όποιος δεν είναι συνηθισμένος σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να βιώσει μια γρήγορη πτώση στην πίεση του αίματος που ενδεχομένως να οδηγήσει σε λιποθυμία.

Εξάντληση: Η απώλεια υγρών και αλάτων μέσω της εφίδρωσης και η μη επαρκής αντικατάστασή τους μπορεί να φέρει ζαλάδα και αδυναμία. Η θερμική εξάντληση είναι πιο πιθανό να συμβεί προς το τέλος μια περιόδου καύσωνα. Η καλύτερη άμυνα είναι να αποφεύγετε την σωματική άσκηση και να πίνετε άφθονο νερό.

Θερμοπληξία: Σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερβολική ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία μπορεί να διαταράξουν τόσο πολύ τον εσωτερικό "θερμοστάτη" του σώματος, ώστε η θερμοκρασία του να φτάσει τους 40 βαθμούς. Τα συμπτώματα είναι λήθαργος, σύγχυση και απώλεια των αισθήσεων. Προσοχή: Ακόμη και η παραμικρή υποψία ότι κάποιος μπορεί να υποφέρει από θερμοπληξία απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια. Η θερμοπληξία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κάνετε για να προστατευθείτε στον καύσωνα εκτός από την ενυδάτωση

Προσοχή! Η επικίνδυνη συνήθεια που κάνουμε στην παραλία και απειλεί την υγεία μας

Καύσωνας: Η ενυδάτωση το βασικό αντίδοτο & οχυρό

Ηλίαση: Εντοπίστε τα σημάδια πριν να είναι αργά