ΥΓΕΙΑ

Προ-διαβήτης: Μια περιττή «ταμπέλα» για τους ασθενείς

Μια ομάδα Βρετανών και Αμερικανών ερευνητών υποστηρίζει ότι η διάγνωση προ-διαβήτη είναι επί της ουσίας περιττή και δεν προσφέρει τίποτα στους ασθενείς.

Προ-διαβήτης: Μια περιττή «ταμπέλα» για τους ασθενείς

Προ-διαβήτης ονομάζεται η μεταβολική διαταραχή στην οποία τα επίπεδα της γλυκόζης είναι μεν αυξημένα, όχι όμως τόσο αυξημένα ώστε να υπάρξει διάγνωση διαβήτη τύπου 2.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal αναφέρει ότι η φαρμακευτική αγωγή στην περίπτωση προ-διαβήτη δεν είναι πάντοτε ευεργετική, καθώς πολλοί ασθενείς δεν πρόκειται ποτέ να εκδηλώσουν διαβήτη.

Ο όρος προ-διαβήτης δεν αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως χρησιμοποιείται ευρύτατα και μάλιστα ο οργανισμός Diabetes UK υποστηρίζει ότι η διάγνωση δίνει την ευκαιρία σε όσους κινδυνεύουν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές ως προς τη διατροφή και τη φυσική τους κατάσταση.

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου και τη Mayo Clinic καταδεικνύει όμως ότι η διάγνωση προ-διαβήτη και η επακόλουθη χορήγηση φαρμάκων είναι περιττή για τους περισσότερους ασθενείς, καθώς η πάθησή τους δεν πρόκειται ποτέ να εξελιχθεί σε διαβήτη.