ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 για όσους εργάζονται σε βάρδιες

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τους κινδύνους της εργασίας σε βάρδιες, παρουσιάζοντας πώς η διατάραξη του φυσιολογικού βιολογικού ρυθμού συμβάλλει στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 για όσους εργάζονται σε βάρδιες

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine και υποδεικνύουν ότι και οι άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη μεταβολική διαταραχή.

Η διατάραξη του εσωτερικού ρολογιού του οργανισμού έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μεταβολισμό, την ορμονική λειτουργία και τον ύπνο. Οι τρεις αυτοί παράγοντες συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην τύφλωση και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Παράλληλα, συνδέεται με εκτενείς βλάβες στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η νέα, εκτενέστατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Huazhong της Κίνας βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούσαν σε 226.652 ανθρώπους και καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σχέση διαβήτη τύπου 2 με την απορύθμιση του βιολογικού ρολογιού.

Η μελέτη αναφέρει πως όσοι εργάζονται εναλλακτικά σε πρωινή και βραδινή βάρδια αντιμετωπίζουν κατά 42% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Οι άνδρες φάνηκε να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν την εναλλαγή σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Βασικοί παράγοντες πίσω από το φαινόμενο αυτό είναι ο ακανόνιστος ύπνος και τα ακανόνιστα γεύματα. Ο αυξημένος κίνδυνος για το ανδρικό φύλο οφείλεται πιθανότατα στη διατάραξη της ορμονικής λειτουργίας.