ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα συνδέει τον διαβήτη με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ο κίνδυνος να αναπτύξει ένα άτομο καρκίνο στο κεφάλι ή καρκίνο στον αυχένα είναι σημαντικά υψηλότερος αν έχει διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο τεχνολογίας Tainan στην Ταϊβάν.

Νέα έρευνα συνδέει τον διαβήτη με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος για άτομα που είναι από 40 έως και 65 ετών.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συνέκριναν τα στοιχεία 89.089 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη με τα αντίστοιχα υγιών ανθρώπων. Τα στοιχεία προήλθαν από την βάση δεδομένων της Αρχής Ασφάλισης Υγείας της Ταϊβάν, η οποία κατέχει ιατρικά αρχεία τουλάχιστον 23 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου στο κεφάλι ή στον αυχένα στους ανθρώπους που είχαν διαβήτη ήταν 50% αυξημένος σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν διαβήτη.

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Otolaryncology, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει διαβήτη θα αναπτύξει καρκίνο στο κεφάλι ή τον αυχένα. Τα αποτελέσματα άλλωστε δείχνουν ότι αυτός ο κίνδυνος σε απόλυτα νούμερα είναι μικρός. Δείχνουν όμως ότι σε σχέση με έναν υγιή άνθρωπο, οι πιθανότητες είναι ποσοστιαία ιδιαίτερα αυξημένες.

Επίσης, τα διαβητικά άτομα της έρευνας, που ήταν μεταξύ 40 και 65 ετών, αποδείχτηκε ότι είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα αν επρόκειτο για άντρες, αφού οι γυναίκες είχαν αισθητά χαμηλότερα ποσοστά σε αυτό τον τομέα.

Το πιο συχνό σημείο που εκδηλώνεται ο καρκίνος στο κεφάλι ενός διαβητικού ατόμου είναι το στόμα, αφού κάτι τέτοιο επαληθεύθηκε στο 57,1% των περιπτώσεων. Το επόμενο πιο κοινό σημείο ήταν ο ρινοφάρυγγας, το επάνω μέρος του λαιμού, πίσω ακριβώς από την μύτη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σύνδεση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου περιλαμβάνει και γενετικούς παράγοντες κινδύνου καθώς και μακρά έκθεση σε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που έχει συνδεθεί στο παρελθόν σε άλλες έρευνες με τον καρκίνο του στήθους.

Διαβάστε επίσης:

"Μακριά από το τεχνητό μαύρισμα" λένε οι επιστήμονες

Πώς η θερμοκρασία στον χώρο που κοιμάστε καταπολεμάει τον διαβήτη

Γιατί το αλάτι επιβαρύνει την υγεία των διαβητικών

Μηδενίστε τον κίνδυνο καρκίνου με αυτές τις τροφές!