ΥΓΕΙΑ

Η ήπια σωματική άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Η ήπια σωματική άσκηση, δηλαδή τέσσερις ώρες περπάτημα την εβδομάδα ή ποδηλασία για δύο ώρες την εβδομάδα, μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Η ήπια σωματική άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention καταδεικνύει ότι η θετική αυτή συμβολή της γυμναστικής παρατηρείται μετά από περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ετών και οι γυναίκες που θέλουν να επωφεληθούν θα πρέπει να βάλουν τη γυμναστική νωρίς στη ζωή τους και να διατηρήσουν αυτή τη συνήθεια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πιο έντονη άσκηση και η μεγαλύτερη διάρκεια των προπονήσεων δε μειώνουν περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Από τις 59.308 γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακού σταδίου που παρακολούθησαν μεταξύ 1993 και 2005, οι Γάλλοι ερευνητές από το Ινστιτούτο Gustave-Roussy διαπίστωσαν πως όσες είχαν ενσωματώσει στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα το περπάτημα, την ποδηλασία ή κάποια άλλη μορφή ήπιας άσκησης είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκινικές αλλοιώσεις στο μαστό.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι γυναίκες που σταματούν τη γυμναστική έχουν αρκετές πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.