ΥΓΕΙΑ

Συστολική και διαστολική πίεση: Με ποιες ασθένειες συνδέεται ο κάθε δείκτης

Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με τη βοήθεια δύο επιμέρους τιμών, της συστολικής και της διαστολικής πίεσης.

Συστολική και διαστολική πίεση: Με ποιες ασθένειες συνδέεται ο κάθε δείκτης

Ο πρώτος αριθμός που εμφανίζεται στη μέτρηση είναι η συστολική πίεση. Αντιστοιχεί στην πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συστέλλεται και τις τροφοδοτεί με αίμα. Ο δεύτερος αριθμός είναι η διαστολική πίεση και αφορά στην πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά ηρεμεί μετά τη συστολή.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση Lancet καταδεικνύει πως καθεμιά από τις δύο τιμές συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο διαφορετικών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η υψηλή συστολική πίεση φάνηκε να συνδέεται άμεσα με την ενδοκρανιακή αιμορραγία και τη στηθάγχη.

Η υψηλή διαστολική πίεση φάνηκε να συνδέεται με το κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα.

Η μελέτη είχε σαν στόχο να εξετάσει τη σχέση αρτηριακής πίεσης με 12 διαφορετικές καρδιαγγειακές παθήσεις. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες ήταν 30 ετών και άνω και δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό ινστιτούτο NIHR, τον οργανισμό Wellcome Trust και την κοινοπραξία Medical Research Council Prognosis Research Strategy Partnership.

Τα ευρήματα της μελέτης καταρρίπτουν την επικρατούσα θεωρία ότι η συστολική και η διαστολική πίεση επηρεάζουν εξίσου τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, διευκρινίζει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ελένη Ραψομανίκη από το Ινστιτούτο Farr του Λονδίνου.

Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι η αρτηριακή πίεση καθορίζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας μέσω διαφορετικών υποκείμενων βιολογικών μηχανισμών και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν κατά την εξέταση των ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Τι είναι η συστολική και η διαστολική πίεση
Οι ιδανικές τιμές τις αρτηριακής πίεσης: Δείτε αν κινδυνεύετε (πίνακας)
Δείτε ποια είναι η πιο επικίνδυνη πίεση