ΥΓΕΙΑ

Κατασκεύασαν βηματοδότη που δουλεύει σαν αυτόματο ρολόι

Οι Ελβετοί πρωτοπορούν εδώ και δεκαετίες στην κατασκευή ρολογιών και τώρα αξιοποιούν την τεχνογνωσία τους για να συνεισφέρουν και στην Ιατρική. O Ελβετός Adrian Zurbuchen κατασκεύασε έναν πρωτοποριακό βηματοδότη που λειτουργεί χωρίς μπαταρία, όπως τα αυτόματα ρολόγια που λειτουργούν με τις κινήσεις του χεριού.

Κατασκεύασαν βηματοδότη που δουλεύει σαν αυτόματο ρολόι

Οι συμβατικοί βηματοδότες λειτουργούν με μπαταρία, κάτι που σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε επέμβαση ώστε η μπαταρία να αντικαθίσταται.

Ο Adrian Zurbuchen από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης σκοπεύει να λύσει διά παντός αυτό το πρόβλημα, καθώς ο βηματοδότης που σχεδίασε λειτουργεί όπως τα αυτόματα ρολόγια που κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1777 από τον Abraham-Louis Perrelet.

Όπως ένα αυτόματο ρολόι κουρδίζεται με τις κινήσεις του χεριού, ο αυτόματος βηματοδότης παράγει ηλεκτρικούς παλμούς με τη βοήθεια των κινήσεων του καρδιακού μυ. Για να επιτευχθεί αυτό, ο βηματοδότης εμφυτεύεται απευθείας επάνω στην παλλόμενη καρδιά.

Ο αυτόματος βηματοδότης έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πειραματόζωα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο Zurbuchen στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Καρδιολογίας.

Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη πότε θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.