ΥΓΕΙΑ

Η ημικρανία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον

Όσοι μεσήλικες εμφανίζουν συχνές ημικρανίες με αύρα αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν Πάρκινσον ή άλλες σχετικές κινητικές διαταραχές στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.

Η ημικρανία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημικρανία είναι η συνηθέστερη διαταραχή κεφαλαλγίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η ημικρανία με αύρα χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα συμπτώματα που εμφανίζονται λίγο πριν την κρίση και κατά τη διάρκεια αυτής.

Αρκετοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες μπορούν να «προβλέψουν» το επερχόμενο επεισόδιο λόγω της αύρας που το προμηνύει –διαταραχές όρασης όπως η παροδική απώλεια της όρασης, φώτα που αναβοσβήνουν ή κυματιστές γραμμές που εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι ηλικίας 33 έως 65 ετών και τα ερευνητικά δεδομένα κάλυπταν διάστημα 25 ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν εάν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα ημικρανίας ως μεσήλικες και 25 χρόνια μετά ερωτήθηκαν εάν είχαν εκδηλώσει κάποιο από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του Πάρκινσον ή μιας παρόμοιας κινητικής διαταραχής που ονομάζεται Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών.

Όσοι από τους συμμετέχοντες εκδήλωναν ημικρανία με αύρα ως μεσήλικες φάνηκε να αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αργότερα Πάρκινσον. Ήταν επίσης πιο πιθανό να εκδηλώσουν τουλάχιστον τέσσερα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της εκφυλιστικής νόσου στη μετέπειτα ζωή τους.

Η σχέση ημικρανίας και Πάρκινσον παραμένει ασαφής για τους ερευνητές, καθώς ένα χτύπημα στο κεφάλι ή άλλες νευρολογικές διαταραχές μπορεί να εκδηλώνονται με συμπτώματα όμοια με αυτά του Πάρκινσον.

Είναι πιθανό η σχέση να εξηγείται από κάποιο παλαιότερο τραυματισμό στο κεφάλι ή κάποιο γονίδιο που συνδέεται και με τις δύο παθήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανία: 13 σημάδια για να την αναγνωρίσετε
Εγκρίθηκε η πρώτη συσκευή πρόληψης της ημικρανίας