ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος: 5 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος. Μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες διαφορετικές αιτίες, γι' αυτό και συχνά «μπερδεύει» τους ειδικούς.

Πονοκέφαλος: 5 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Ένας ήπιος πονοκέφαλος μπορεί να είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης, έντονου στρες ή σωματικής κόπωσης. Στην περίπτωση αυτή, ένα αναλγητικό και λίγες ώρες ξεκούρασης επαρκούν για να τον αντιμετωπίσουμε.

Άλλοτε πάλι, χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης. Δείτε ποιες είναι οι 5 περιπτώσεις που ο πονοκέφαλος επιβάλλει την επίσκεψη στον ειδικό.

1. Εάν ο πονοκέφαλος εμφανιστεί ξαφνικά, σαν μια «έκρηξη». Μπορεί να αποτελεί ένδειξη αιμορραγίας στο κεφάλι.

2. Εάν ο πόνος εντείνεται από το βήχα, την ανύψωση αντικειμένων ή το σεξ. Μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για ένα επικείμενο εγκεφαλικό.

3. Εάν ο πονοκέφαλος συνδέεται με άλλα νευρολογικά συμπτώματα, όπως αδυναμία και μούδιασμα, δυσκολία στην ομιλία ή διαταραχές της όρασης. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη επικείμενου εγκεφαλικού ή όγκου στο κεφάλι.

4. Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από την ακαμψία του αυχένα ή άλλα σημάδια κακής υγείας. Μπορεί να οφείλεται σε λοιμώδη νόσο όπως η μηνιγγίτιδα ή η βορρελίωση (Νόσος του Lyme).

5. Εάν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται συχνότερα μετά τα 50. Όσο μεγαλώνουμε, είναι πιο πιθανό ο πονοκέφαλος να οφείλεται σε σοβαρότερες αιτίες, όπως φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος: Πότε μαρτυρά ανεύρυσμα, μηνιγγίτιδα ή αιμάτωμα
Πότε ο πονοκέφαλος οφείλεται σε πρόβλημα στα μάτια
Πονοκέφαλος: 4 μέθοδοι αντιμετώπισης ανάλογα με την αιτία του