ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Η πραγματική αιτία πίσω από τη δραματική επιδημία

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κυνήγι άγριων θηραμάτων βρίσκεται πίσω από το τελευταίο δραματικό ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Έμπολα: Η πραγματική αιτία πίσω από τη δραματική επιδημία

Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η οικογένεια του πρώτου θύματος κυνηγούσε συστηματικά νυχτερίδες, οι οποίες αποτελούν ξενιστή για τον ιό. Η πρακτική αυτή είναι εξαιρετικά συνήθης σε δεκάδες χώρες της Αφρικής.

Θα μπορούσε λοιπόν η τελευταία επιδημία να οφείλεται στην κατανάλωση του κρέατος άγριων ειδών;

Ως πρώτο θύμα του Έμπολα στην επιδημία που πλήττει τους τελευταίους μήνες τη Δυτική Αφρική έχει αναγνωριστεί ένα αγόρι δύο ετών από την επαρχία Guéckédou της νοτιοανατολικής Γουινέας. Στην περιοχή αυτή, είναι εξαιρετικά σύνηθες να κυνηγούν και να καταναλώνουν το κρέας της νυχτερίδας. Το αγόρι έχασε τη ζωή του στις 6 Δεκεμβρίου του 2013. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η ίδια η οικογένεια του παιδιού είχε παραδεχθεί πως επιδίδεται στο κυνήγι δύο ειδών νυχτερίδας που φέρουν τον ιό Έμπολα.

1frbat

Η κατανάλωση του κρέατος άγριων ειδών –νυχτερίδες, χιμπατζήδες, γορίλες, πίθηκοι κ.α.– αποτελεί σε ορισμένες περιοχές ανάγκη και σε άλλες έδεσμα.

Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Κονγκό της Αφρικής εκτιμάται ότι καταναλώνονται ετησίως πέντε εκατομμύρια τόνοι κρέατος από άγρια είδη.

Ορισμένα από αυτά τα είδη μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ορισμένα είδη φρουτονυχτερίδων κουβαλούν τον ιό Έμπολα στον οργανισμό τους, χωρίς όμως να νοσούν.

Από τις απεκκρίσεις τους ή από φρούτα που έχουν δαγκώσει, οι νυχτερίδες μπορούν να μολύνουν άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως γορίλες και χιμπατζήδες. Για τα είδη αυτά, όπως και για τον άνθρωπο, ο Έμπολα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος.

Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο ο ιός μεταφέρεται στον άνθρωπο παραμένει άγνωστος. Συνήθως «μεσολαβεί» κάποιο άλλο είδος –πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι χιμπατζήδες– όμως ο ιός μπορεί να περάσει στον άνθρωπο απευθείας από τις νυχτερίδες.

3frbat

Είναι βέβαια δύσκολο για τον ιό να «μεταπηδήσει» από τα ζώα στον άνθρωπο, καθώς πρέπει πρώτα να αποκτήσει πρόσβαση σε κύτταρα στα οποία θα αναπαραχθεί, μέσω της άμεσης επαφής με το μολυσμένο αίμα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αφρικής προμηθεύονται το κρέας των άγριων ζώων μαγειρεμένο από τοπικές αγορές, οπότε οι ειδικοί εικάζουν πως όσοι κυνηγούν ή έρχονται σε επαφή με το ωμό κρέας είναι και αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στην πιο πρόσφατη επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική δείχνουν ότι, όσο δύσκολο και σπάνιο κι αν είναι, η λοίμωξη είναι δυνατή από τα ζώα στον άνθρωπο. Από εκεί και έπειτα, ο ιός εξαπλώνεται από έναν ασθενή σε υγιή άτομα μέσω της άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά.

4frbat

Η απαγόρευση του κυνηγιού και της πώλησης κρέατος άγριων ζώων δεν πρόκειται να ανακόψει την εξάπλωση του ιού, καθώς οι πρακτικές αυτές θα συνεχίσουν πιθανότατα να γίνονται παράνομα, εκτιμούν οι ειδικοί.

Τονίζουν ωστόσο ότι ο κίνδυνος από την κατανάλωση του κρέατος των άγριων ζώων είναι μηδαμινός σε σύγκριση με τον κίνδυνο λόγω της άμεσης επαφής με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Το χρονικό του τρόμου – οι σημαντικότερες εξελίξεις μέχρι σήμερα
ΚΕΕΛΠΝΟ: Σχεδόν αναπόφευκτο να έρθει κρούσμα Έμπολα