ΥΓΕΙΑ

Μαθήματα υγείας απευθείας από το… νεκροτομείο

Οι άνθρωποι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πτώματα, είτε στα γραφεία κηδειών είτε στα νεκροτομεία και τις αίθουσες ανατομίας, έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν το ανθρώπινο σώμα από τη δική τους, μοναδική σκοπιά. Η δουλειά τους είναι αναμφίβολα μακάβρια και δε θα ταίριαζε στους περισσότερους από εμάς, όμως οι εμπειρίες τους έχουν πολλά να μας διδάξουν.

Μαθήματα υγείας απευθείας από το… νεκροτομείο

Ο καθηγητής Tony Weinhaus, διευθυντής του Τμήματος Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, και η Jennifer Wright, ταριχεύτρια και διευθύντρια σε γραφείο κηδειών της Καλιφόρνια, υποστηρίζουν πως η επαφή με τα νεκρά σώματα τους επιτρέπει να μοιραστούν τη γνώση με σπουδαστές και να προσφέρουν παρηγοριά στην οικογένεια του αποθανόντος (αντίστοιχα).

Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από... πρώτο χέρι πώς ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου.

«Όταν δουλεύεις με τέτοιο τρόπο με το ανθρώπινο σώμα, βλέπεις ότι ως ένα βαθμό είναι μια μηχανή», δηλώνει ο Weinhaus. «Οι μύες επιτρέπουν στα οστά να κινούνται και η καρδιά είναι μια αντλία. Παρατηρείς και εκτιμάς πώς πρέπει να λειτουργεί καθετί και πόσο εύκολα μπορεί να παρουσιαστεί βλάβη.»

Σίγουρα ο θάνατος δεν είναι η καλύτερη... πηγή έμπνευσης που θα μας παροτρύνει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να υιοθετήσουμε ευεργετικές για την υγεία μας συνήθειες, όμως οι ιστορίες των δύο επαγγελματιών είναι το δίχως άλλο συναρπαστικές.

1. Καρδιοπάθεια

1morgue

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ο Weinhaus αναφέρει πως οι μαθητές του στην Ανατομία εντοπίζουν σημαντική συσσώρευση πλάκας γύρω από τις καρωτίδες των πτωμάτων που εξετάζουν. Οι αρτηρίες αυτές παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για να αποφύγουμε την καρδιοπάθεια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει ευθύνονται για το 80% των περιστατικών στεφανιαίας νόσου. Μικρές αλλαγές, όπως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και η συστηματική γυμναστική, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

2. Παχυσαρκία & διαβήτης

2morgue

Σύμφωνα με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2. «Ο διαβήτης έχει στερήσει πολλά δάχτυλα και πολλά πόδια», δηλώνει χαρακτηριστικά η Wright. Η γυμναστική είναι ίσως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Applied Physiology δείχνει ότι η συστηματική άσκηση συμβάλλει τόσο στη μείωση του σωματικού λίπους όσο και στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα.

3. Δερματοπάθειες & αποχρωματισμός δέρματος

3morgue

Προβλήματα στο συκώτι, όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα, εκδηλώνονται συχνά με τον ίκτερο, το κιτρίνισμα της επιδερμίδας και των ματιών. Όταν συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι και καταστρέφονται οι ιστοί του, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί ο ίκτερος, εξηγεί ο Weinhaus. Η χολή που απελευθερώνεται στην περίπτωση φλεγμονής ή λοίμωξης της χοληδόχου κύστης μπορεί επίσης να προκαλέσει αποχρωματισμό του δέρματος. Μέτρον άριστον: η συνετή κατανάλωση αλκοόλ και λιπαρών μπορεί να προστατεύσει το συκώτι μας.

4. Αλτσχάιμερ

4morgue

«Στον εγκέφαλο υπάρχουν μικρές σχισμές, οι λεγόμενες αύλακες», εξηγεί ο Weinhaus. «Στα άτομα με προχωρημένο στάδιο Αλτσχάιμερ, οι αύλακες είναι βαθύτερες.» Από την άλλη, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, μια τέτοια μεταβολή όμως είναι ανεπαίσθητη στο γυμνό μάτι. Η σωματική άσκηση και η ενασχόληση με ενδιαφέροντα χόμπι θωρακίζουν τον εγκέφαλο και καθυστερούν σημαντικά την εμφάνιση των διαφόρων μορφών άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης:

Το ρολόι που κάνει αντίστροφη μέτρηση ως το... θάνατο (video)
Η νεκροφάνεια, το «φαινόμενο του Λαζάρου» & τα 40 περιστατικά διεθνώς
Eben Alexander: Ο γιατρός που «επισκέφθηκε» τον παράδεισο