ΥΓΕΙΑ

Πώς ο ήλιος μπορεί να γίνει ασπίδα σε παχυσαρκία και διαβήτη

Μπορεί η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο να κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της επιδερμίδας μας, αλλά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes, ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Πώς ο ήλιος μπορεί να γίνει ασπίδα σε παχυσαρκία και διαβήτη

Η έκθεση στον ήλιο είναι η κύρια πηγή του σώματος σε βιταμίνη D και η έλλειψη αυτής της βιταμίνης έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως για παράδειγμα η ανεπαρκής απορρόφηση του ασβεστίου μέσω της διατροφής, κάτι που οδηγεί σε κακή υγεία των οστών.

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από το ινστιτούτο Telethon Kids στο Περθ της Αυστραλίας, χρησιμοποίησαν ποντίκια-πειραματόζωα τα οποία υπέβαλλαν σε μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, ώστε να προκαλέσουν συμπτώματα παχυσαρκίας και διαβήτη. Στη συνέχεια εξέθεσαν ορισμένα από τα ποντίκια αυτά σε υπεριώδη ακτινοβολία UV, όμοια με εκείνη που εκπέμπει ο ήλιος.

Διαπίστωσαν ότι αυτά τα ποντίκια είχαν πάρει λιγότερο σωματικό βάρος και είχαν λιγότερα συμπτώματα διαβήτη (υψηλή πίεση αίματος και αντίσταση στην ινσουλίνη) σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Επίσης, αποδείχτηκε ότι αυτό το γεγονός δεν οφειλόταν στην βιταμίνη D, αλλά σε μία χημική ουσία που ονομάζεται οξείδιο του νατρίου και την οποία απελευθερώνει το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα βάζοντας κρέμα με οξείδιο του νατρίου σε μερικά από τα ποντίκια που δεν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία UV, ενώ στα υπόλοιπα της ίδιας ομάδας έδωσαν απλά συμπλήρωμα βιταμίνης D. Διαπίστωσαν ότι η κρέμα με οξείδιο του νατρίου είχε τα ίδια θετικά αποτελέσματα στην παχυσαρκία και τον διαβήτη (μειωμένα συμπτώματα) όπως και η έκθεση στην ακτινοβολία UV, ενώ στα υπόλοιπα ποντίκια το συμπλήρωμα βιταμίνης D δεν είχε καμία επίδραση στα συμπτώματα παχυσαρκίας και διαβήτη.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το οξείδιο του νατρίου μειώνει την πίεση του αίματος. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι οι ποσότητες οξειδίου του νατρίου που απελευθερώνει το δέρμα μπορεί να έχουν θετική επίδραση όχι μόνο στα καρδιακά αγγεία, αλλά και στον τρόπο που ο οργανισμός ρυθμίζει τον μεταβολισμό του.

Οι επιστήμονες επισήμαναν, ωστόσο, ότι αυτά τα αποτελέσματα πρέπει αν επιβεβαιωθούν με περισσότερες έρευνες αφού η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε ποντίκια, δηλαδή σε ζώα που είναι νυχτόβια και ο οργανισμός δεν είναι ρυθμισμένος από την φύση του ώστε να έρχεται σε συχνή επαφή με τον ήλιο.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες τροφές αν καταναλωθούν βράδυ προκαλούν μεταβολικά προβλήματα

Ιδανικό ποσοστό λίπους: Εσείς γνωρίζετε το δικό σας;

Με ποιον τρόπο η αναπνοή "μαρτυρά" καρκίνο, διαβήτη και καρδιακά

Διαβήτης: Τα δερματικά συμπτώματα σε φωτογραφίες