ΥΓΕΙΑ

Νόσος Πάρκινσον: Τα βλαστοκύτταρα αποκαθιστούν τις βλάβες στον εγκέφαλο

Τα βλαστοκύτταρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης που παρατηρείται στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον, σύμφωνα Σουηδούς επιστήμονες.

Νόσος Πάρκινσον: Τα βλαστοκύτταρα αποκαθιστούν τις βλάβες στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η νέα ανακάλυψη έχει χαρακτηριστεί ως «επαναστατική», καθώς πρόκειται να δώσει νέα ώθηση στην παρασκευή καινοτόμων φαρμάκων.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον, όμως φαρμακευτική αγωγή και η εγκεφαλική διέγερση συμβάλλουν στην καταστολή των συμπτωμάτων.

Ο οργανισμός Parkinson's UK τονίζει πως τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών σε ποντίκια είναι πολλά υποσχόμενα, όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Η νόσος Πάρκινσον οφείλεται στην απώλεια νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Τα κύτταρα αυτά παράγουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της κίνησης και της διάθεσης.

Προκειμένου να «μιμηθούν» το Πάρκινσον στα ποντίκια, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ εξουδετέρωσαν τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη σε τμήμα του εγκεφάλου των ποντικιών.

Στη συνέχεια, μετέτρεψαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη. Χορήγησαν με ένεση το τελικό προϊόν στον εγκέφαλο των ποντικιών και διαπίστωσαν ότι οι βλάβες είχαν αποκατασταθεί πλήρως.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη αντίστοιχες δοκιμές σε ανθρώπους, όμως οι ερευνητές δηλώνουν πως θα είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα αυτό μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.