ΥΓΕΙΑ

Αιμορραγία από το αυτί: Γιατί συμβαίνει και πότε είναι επικίνδυνη

Η αιμορραγία από το αυτί είναι η αποστράγγιση του αυτιού όταν αυτό περιέχει αίμα. Οι εκκρίσεις από το αυτί μπορεί να είναι μάλιστα ένας συνδυασμός από πύον, κερί, υγρό και αίμα. Αν και υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες, η πιο κοινή αιτία της αιμορραγίας από το αυτί είναι η ρήξη ή η διάτρηση τυμπάνου.

Αιμορραγία από το αυτί: Γιατί συμβαίνει και πότε είναι επικίνδυνη

Το αυτί χωρίζεται σε τρία τμήματα: το εξωτερικό αυτί (περιλαμβάνει τον εξωτερικό λοβό και το κανάλι του αυτιού), το μέσο αυτί (περιλαμβάνει το τύμπανο και τρία μικροσκοπικά κόκαλα που λέγονται οστάρια) και το εσωτερικό αυτί (περιλαμβάνει τις απολήξεις των νεύρων που ανιχνεύουν ηχητικά κύματα).

Η ακοή είναι εφικτή όταν τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από το εξωτερικό αυτί στο μέσο αυτί, όπου προκαλούν δονήσεις στο τύμπανο και τα οστάρια. Αυτές οι δονήσεις στη συνέχεια διαβιβάζονται μέσω του εσωτερικού αυτιού, μετατρέπονται σε ηλεκτρικούς παλμούς, και μεταφράζονται από τον εγκέφαλο ως ήχοι.

Μια ρήξη ή διάτρηση στο τύμπανο σημαίνει ότι η τυμπανική μεμβράνη, έχει ένα "σκίσιμο" ή τρύπα. Όταν το τύμπανο του αυτιού σας είναι σπασμένο ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μερική απώλεια της ακοής.

Η ρήξη τυμπάνου είναι σημαντικό πρόβλημα, διότι το τύμπανο είναι ένα φυσικό εμπόδιο για τα μικρόβια που εισέρχονται στο εσωτερικό του αυτιού.

Τα καλά νέα είναι ότι η ρήξη τυμπάνου θα περάσει από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Η αιμορραγία από το αυτί μπορεί επίσης να οφείλεται σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ένα χτύπημα στο κεφάλι ή σε καρκίνο του ακουστικού πόρου.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας κάθε φορά που θα παρουσιάσετε αιμορραγία από το αυτί.

Εάν έχετε εκκρίσεις με αίμα από το αυτί μετά από μια πτώση ή ένα χτύπημα στο κεφάλι, πρέπει να αναζητήσετε επειγόντως ιατρική περίθαλψη.

Διαβάστε επίσης:

Ακούστε και αυτό: 2 σοβαρές ασθένειες που φαίνονται στο σχήμα του αυτιού σας

Κοκκινίζουν εύκολα τα αυτιά σας; Δείτε τι φταίει

Ίλιγγος: Αίτια και πώς θα απαλλαγείτε

Δείτε πώς έβγαλαν το ζωντανό γρύλο από το αυτί του! (βίντεο)