ΥΓΕΙΑ

Ο γενετικός παράγοντας που επηρεάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το σωματικό βάρος ενός ατόμου είναι πιθανό να επηρεάζεται από τα γονίδιά του. Τώρα, μια νέα έρευνα από το King's College έρχεται να δείξει ότι το γενετικό αποτύπωμα ενός ατόμου ορίζει σε μεγάλο βαθμό τα είδη των (καλών) βακτηριών που ζουν στο εντερικό του σύστημα (βακτηριακό γονιδίωμα), τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν άμεσα το σωματικό του βάρος.

Ο γενετικός παράγοντας που επηρεάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα έρευνα ανοίγει τον δρόμο σε ειδικές θεραπείες με προβιοτικά για τον περιορισμό του κινδύνου παχυσαρκίας και των ασθενειών που συνδέονται με αυτή.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 1.000 δείγματα κοπράνων από 416 ζευγάρια διδύμων ατόμων. Από αυτά τα ζευγάρια διδύμων, τα 171 ήταν πανομοιότυπα και τα 245 όχι. Είναι γνωστό ότι τα άτομα που είναι πανομοιότυπα δίδυμα έχουν 100% ίδιο γονιδίωμα, ενώ τα υπόλοιπα δίδυμα άτομα έχουν 50% ίδιο γονιδίωμα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι τα πανομοιότυπα δίδυμα είχαν εν αφθονία όμοιους τύπους βακτηρίων του εντέρου, σε σύγκριση με τα μη πανομοιότυπα δίδυμα. Αυτό υποδεικνύει ότι τα γονίδια αυτά επηρεάζουν το είδος των βακτηριδίων που υπάρχουν στο έντερο.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία μιας συγκεκριμένης κατηγορίας βακτηρίων -που ονομάζονται Christensenellaceae- είναι εκείνη που επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλη από τα γονίδια. Ένα συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου αυτού, το Christensenellaceae minuta, αποδείχτηκε ότι ήταν το πιο συχνό μεταξύ των ατόμων με χαμηλό σωματικό βάρος.

Όταν εισήγαγαν αυτό το βακτήριο στο εντερικό σύστημα ποντικιών-πειραματόζωων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα ζώα πήραν λιγότερο βάρος σε σύγκριση με άλλα που ούτε είχαν, ούτε έλαβαν τεχνητά το συγκεκριμένο βακτήριο.

Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση της ποσότητας των βακτηρίων Christensenellaceae minuta στο έντερο θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση ή την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Tim Spector, υποστηρίζει ότι η νέα έρευνα δείχνει πως συγκεκριμένες ομάδες μικροβίων που ζουν στο έντερό μας μπορεί να έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην παχυσαρκία και ότι η αφθονία τους επηρεάζεται από τα γονίδιά μας. Το ανθρώπινο μικροβίωμα αποτελεί ένα συναρπαστικό νέο πεδίο μελέτης για διατροφικές αλλαγές και θεραπείες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Όσο ένας πόλεμος "κοστίζει" η παχυσαρκία στον πλανήτη σύμφωνα με νέα έκθεση

Από τι κινδυνεύουν όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες

Η σωματική αδράνεια ένοχη για την αύξηση της παχυσαρκίας

Οι Δανοί βρήκαν τη λύση για την παιδική παχυσαρκία