ΥΓΕΙΑ

Aποβολή εμβρύου: Αυτά τα σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν

Ένας από τους εφιάλτες κάθε γυναίκας που αποφασίζει να μείνει έγκυος είναι και το ενδεχόμενο αποβολής.

Aποβολή εμβρύου: Αυτά τα σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν

Ως αποβολή ορίζεται η απώλεια εγκυμοσύνης κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες, ενώ μετά το πέρας αυτής της περιόδου ονομάζεται θνησιγένεια.

Ενδείξεις αποβολής

Κηλίδες αίματος ή αιμορραγία
Ένα από τα πρώτα σημάδια της αποβολής μπορεί να είναι η αιμορραγία, είτε μερικές κηλίδες αίματος. Πολλές γυναίκες με αιμορραγία κατά τις πρώτες εβδομάδες έχουν τελικά μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Αν ωστόσο δείτε αίμα, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Κράμπες
Η κράμπα στην κοιλιακή χώρα μπορεί να συνδέεται με το τέντωμα των συνδέσμων και να αποτελεί προειδοποίηση για αποβολή. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να το εξακριβώσετε, ειδικά αν οι κράμπες είναι πιο έντονες από πόνους περιόδου, αν είναι επικεντρωμένες σε μία μόνο πλευρά σας ή αν συνοδεύονται από αιμορραγία.

Πόνος στην πλάτη
Αν έχετε πόνο χαμηλά στην πλάτη καλέστε τον γιατρό, εδικά αν ο πόνος συνοδεύεται και από αιμορραγία.

Εκκρίσεις μήτρας
Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες εκκρίσεις από τη μήτρα, με πήγματα αίματος ή έντονη έκχυση υγρού, μπορεί να είναι σημάδι απώλειας εγκυμοσύνης. Λόγος ανησυχίας μπορεί να είναι ακόμη και αν οι εκκρίσεις αυτές έχουν δυσάρεστη οσμή ή αν συνδέονται και με ερεθισμό στη μήτρα. Αν αποβάλλετε εμβρυακό ιστό, ο οποίος μπορεί να έχει γκρι χρώμα και να περιέχει πήγματα αίματος, προσπαθήστε όσο μπορείτε να τον κρατήσετε σε ένα καθαρό δοχείο για να το εξετάσει ο γιατρός σας.

Αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης μετά από θετικό
Ο φόβος της αποβολής οδηγεί πολλές γυναίκες στο να κάνουν ένα επαναληπτικό τεστ εγκυμοσύνης, ακόμα κι αν το πρώτο τεστ που είχαν κάνει βγήκε θετικό, απλά για να βεβαιωθούν. Αν το δεύτερο τεστ που θα κάνετε βγει αρνητικό, ενώ το πρώτο που είχατε κάνει πριν μερικές ημέρες είχε βγει θετικό, είναι ένας καλός λόγος να δείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας.