ΥΓΕΙΑ

Υγρό από τη θηλή: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Η έκκριση υγρού από τις θηλές των μαστών, αποτελεί ένα σύμπτωμα που προκαλεί ανησυχία στις γυναίκες.

Υγρό από τη θηλή: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Είναι φυσιολογικό όταν εμφανίζεται και στις δύο θηλές μετά από πίεση και το υγρό είναι ορώδες, εάν όμως το έκκριμα έχει αίμα ή βγαίνει από τις θηλές χωρίς πίεση, πρέπει να επισκεφθείτε μαστολόγο.

Εγκυμοσύνη

Μετά το 2ο τρίμηνο της κύησης συχνά εμφανίζεται ένα διάφανο υγρό και στις δύο θηλές, το οποίο τους τελευταίους μήνες γίνεται πιο γαλακτώδες.

Ακόμη και μετά τη διακοπή του θηλασμού όμως, οι θηλές εξακολουθούν να εκκρίνουν ένα γαλακτώδες υγρό. Αυτή η έκκριση είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ καιρό, ακόμη και για πάνω από δύο χρόνια.

Φυσιολογική έκκριση θηλής μπορεί να εμφανιστεί μετά από επαναλαμβανόμενο ερεθισμό και απομύζηση της θηλής. Σε αυτήν την αντίδραση του μαστού βασίζεται και το Tέστ Παπ Mαστού.

Καλοήθεις αιτίες που προκαλούν έκκριση θηλής

Ενδοπορικό θήλωμα: Αποτελεί την πιο συχνή αιτία που προκαλεί έκκριμα από την θηλή. Το θήλωμα είναι μία προεκβολή του επιθηλίου των γαλακτοφόρων πόρων, που οφείλεται σε αύξηση των κυτταρικών στοιβάδων του επιθηλίου. Το ενδοπορικό θήλωμα βρίσκεται συνήθως στους κεντρικούς γαλακτοφόρους πόρους κάτω από την θηλή. Είναι δυνατόν το θήλωμα αυτό να ερεθιστεί από πίεση ή να πάθει κάποια φλεγμονή και τότε το έκκριμα γίνεται αιματηρό ή παχύρευστο και πυώδες.

Εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων: Αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία καλοήθους εκκρίσεως από την θηλή και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Η εκτασία των πόρων προδιαθέτει επίσης σε φλεγμονές και στη δημιουργία οπισθοθηλαίων αποστημάτων, με αποτέλεσμα η θηλή να γίνεται επώδυνη, θερμή και ερυθρή και το έκκριμα να γίνεται πυώδες ή πράσινο.

Γαλακτόρροια: Πρόκειται για την έκκριση γάλακτος ή γαλακτώδους υγρού από τις θηλές ακόμη και όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη ή δεν έχει προηγηθεί θηλασμός. Συχνότερες αιτίες που προκαλούν γαλακτόρροια είναι:

Αδένωμα υποφύσεως

Βότανα, όπως ο άνηθος και το μάραθο

Υποθυρεοειδισμός

Φάρμακα (ψυχοτρόπα και ορμόνες)

Ναρκωτικές ουσίες

Ινοκυστικές αλλαγές: Οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού χαρακτηρίζονται από την παρουσία ινώδους στρώματος και μικρών κύστεων στον μαζικό αδένα, που τον καθιστούν σκληρό και επώδυνο. Συχνά προκαλούν έκκριση υγρού από την θηλή, το οποίο μπορεί να έχει χρώμα διάφανο, λευκό , κίτρινο ή πράσινο.

Έκκριμα θηλής και καρκίνος του μαστού

Το έκκριμα θηλής σπάνια μπορεί να υποκρύπτει ενδοπορικό καρκίνο του μαστού. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως συνοδεύεται από ψηλαφητό μόρφωμα κάτω από την θηλή και το έκκριμα είναι αιματηρό. Μία σπάνια κακοήθης κατάσταση της θηλής, που συνήθως συνοδεύεται από καρκίνο του μαστού, είναι η νόσος Paget της θηλής.

Διαβάστε επίσης:

Πρησμένοι λεμφαδένες: Ποια προβλήματα υγείας φανερώνουν - Πότε να ανησυχήσετε

Ο πιο απλός και ανέξοδος τρόπος να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα!