ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα: Τι την προκαλεί και πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους

Η οστεοαρθρίτιδα είναι χρόνια πάθηση που προκαλεί καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και των άλλων στοιχείων μιας άρθρωσης και εμποδίζει το σχηματισμό νέου οστού (οστεόφυτα) μέσα στις αρθρώσεις.

Οστεοαρθρίτιδα: Τι την προκαλεί και πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους

Πρόκειται για πάθηση η οποία εκδηλώνεται συνήθως στα πλαίσια της γήρανσης, είναι δηλαδή αποτέλεσμα της χρόνιας καταπόνησης των αρθρώσεων.

Στην εμφάνισή της ωστόσο συντελούν και άλλοι παράγοντες, όπως η υπερβολική καταπόνηση σε αθλητές ή σκληρά εργαζόμενους.

Σταδιακά, ο αρθρικός χόνδρος γίνεται πιο τραχύς και φθείρεται, ενώ είναι δυνατό να έρχονται τα οστά της άρθρωσης σε επαφή μεταξύ τους προκαλώντας έντονο πόνο και φλεγμονή.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει πολλές αρθρώσεις, όπως το γόνατο, η άρθρωση του μηρού και άλλες. Το κύριο και πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή της άρθρωσης που συνήθως συνοδεύεται και από περιορισμό της ικανότητας κίνησης.

Αντιμετώπιση

Ο σκοπός της θεραπείας είναι πάντα ο περιορισμός του πόνου και η διατήρηση ή η βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Στην πρώτη γραμμή της θεραπείας είναι τα φάρμακα, κυρίως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Σε σοβαρές περιπτώσεις που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό αναπηρίας, επιχειρείται επέμβαση για την αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητή (ολική ή μερική) αρθροπλαστική.

Πολύ σημαντικό είναι ο ασθενής να ακολουθεί πρόγραμμα ασκήσεων κάτω από την παρακολούθηση φυσιοθεραπευτή, καθώς και να ελέγχει το βάρος του.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στη μέση: Πιθανές αιτίες κι αντιμετώπιση

Μουδιάζει το μικρό δάχτυλο του χεριού; Τι μπορεί να σημαίνει