ΥΓΕΙΑ

Όταν τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το σεξ…

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) πήραν αυτήν την ονομασία επειδή μεταδίδονται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή.

Όταν τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το σεξ…

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο εάν το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε ερωτικό σύντροφο.

Δείτε πώς αλλιώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός HPV, ο έρπης και η τριχομονάδα.

1. Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Ο γνωστός σε όλους ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα μπορεί να μεταδοθεί από την άμεση δερματική επαφή, είτε κάποιος αγγίξει το μολυσμένο δέρμα είτε την περιοχή γύρω από αυτό. Να σημειωθεί πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος.

2. Τριχομονίαση ή τριχομονάδωση

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το παράσιτο που προκαλεί τη συγκεκριμένη λοίμωξη μπορεί να επιβιώσει επάνω σε ένα αντικείμενο. Μπορεί λοιπόν να μεταδοθεί μεταξύ δύο ατόμων που χρησιμοποίησαν την ίδια πετσέτα.

3. Έρπης

Το γεγονός ότι ο έρπης δεν θεραπεύεται τον καθιστά έναν από τους πλέον ενοχλητικούς ιούς. Ο ερπητοϊός είναι δυνατό να μεταδοθεί με το φιλί, με τα ξυραφάκια ή με τα μαχαιροπίρουνα, αν και ο κίνδυνος είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μικρός. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι του ιού, ο HSV-1 που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη και ο HSV-2 που προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων, ωστόσο οι γιατροί δεν τους διακρίνουν πλέον με τόση έμφαση όσο παλαιότερα, καθώς και ο HSV-1 μπορεί πιθανώς να οδηγήσει σε μόλυνση στα γεννητικά όργανα.

Διαβάστε επίσης:

Αν δεις αυτά στα γεννητικά σου όργανα, πρέπει να ανησυχήσεις...
Προστατεύει το προφυλακτικό από τον έρπητα γεννητικών οργάνων;
Τα 4 σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που φαίνονται πρώτα στο στόμα