ΥΓΕΙΑ

Ημικρανία vs. αθροιστική κεφαλαλγία: Δείτε τις διαφορές

Η κεφαλαλγία είναι από τους πιο ενοχλητικούς πόνους, καθώς μας χαλάει τη διάθεση, μας δυσκολεύει να συγκεντρωθούμε και μας εμποδίζει να ολοκληρώσουμε απλές καθημερινές υποχρεώσεις.

Ημικρανία vs. αθροιστική κεφαλαλγία: Δείτε τις διαφορές

Επιβάλλεται να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία του πόνου και το συγκεκριμένο είδος κεφαλαλγίας που μας ταλαιπωρεί, καθώς οι δύο αυτοί παράγοντες καθορίζουν ποια θεραπεία είναι η πιο κατάλληλη. Εάν η διάγνωση δεν είναι σωστή, δύσκολα θα επιτευχθεί πλήρης και διαρκής ανακούφιση από τον πόνο.

Η ημικρανία συχνά συγχέεται με την αθροιστική κεφαλαλγία επειδή και τα δύο αυτά είδη πονοκεφάλου γίνονται συνήθως αισθητά στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Ημικρανία vs. αθροιστική κεφαλαλγία

Η ημικρανία και η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν πρόκειται για έναν απλό, ήπιο πονοκέφαλο.

Τα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες μπορεί να αισθανθούν ναυτία, να έχουν τάση προς έμετο και να παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως. Συχνά, η αύρα προμηνύει την εκδήλωση της ημικρανίας. Με τον όρο αύρα, περιγράφεται το σύνολο των αισθητηριακών διαταραχών που προηγούνται της ημικρανίας (λάμψεις και γραμμές, παροδική απώλεια όρασης, μούδιασμα στα άκρα κ.α.).

Από την άλλη, όσοι εκδηλώνουν αθροιστική κεφαλαλγία εκκρίνουν μεγάλες δάκρυα από το μάτι (στην πλευρά που εκδηλώνεται ο πόνος) και έχουν καταρροή. Επίσης, η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνεται ξαφνικά, χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημάδια (αύρα). Δεν αποκλείεται η αθροιστική κεφαλαλγία να εκληφθεί ως πονοκέφαλος που προκύπτει από τα ιγμόρεια, όμως ο πόνος διαφέρει στις δύο περιπτώσεις. Ένα άτομο που εκδηλώνει αθροιστική κεφαλαλγία αισθάνεται σαν να διαπερνά το μάτι του ένα πυρωμένο αιχμηρό αντικείμενο.

Η ημικρανία διαρκεί από 2 έως 72 ώρες, ενώ η αθροιστική κεφαλαλγία εκδηλώνεται και υποχωρεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Η αθροιστική κεφαλαλγία, όπως υποδεικνύει άλλωστε και το όνομά της, «χτυπά» επανειλημμένα σε διάστημα 2 εβδομάδων έως 3 μηνών. Ένας «κύκλος» αθροιστικής κεφαλαλγίας εκδηλώνεται στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, όμως μια επόμενη κρίση μπορεί να εκδηλωθεί στην αντίθετη πλευρά του κεφαλιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν πιο συχνά ημικρανία και οι άντρες εκδηλώνουν πιο συχνά αθροιστική κεφαλαλγία.

Αίτια ημικρανίας / αθροιστικής κεφαλαλγίας

Φαίνεται πως οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της ημικρανίας. Τα αίτια της αθροιστικής κεφαλαλγίας δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά.

Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει και στις δύο περιπτώσεις αφορμή για την εκδήλωση του πονοκεφάλου. Οι ορμονικές διακυμάνσεις (όπως αυτές που παρατηρούνται κατά την έμμηνο ρύση) και η χαλάρωση μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν μπορεί να πυροδοτήσουν την ημικρανία.

Όσοι εκδηλώνουν ημικρανία συνήθως αναζητούν ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος για να ηρεμήσουν, ενώ όσοι εκδηλώνουν αθροιστική κεφαλαλγία γίνονται συνήθως νευρικοί.

Αντιμετώπιση ημικρανίας / αθροιστικής κεφαλαλγίας

Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται η λήψη φαρμάκων «έκτακτης ανάγκης». Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μόλις εκδηλωθεί ο πόνος. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές πρόληψης ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε ποιο είδος κεφαλαλγίας εκδηλώνετε και κατ' επέκταση να σχεδιαστεί το κατάλληλο για εσάς πλάνο θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανία: 14 παράγοντες που την «ξυπνούν»
Πονοκέφαλος: 4 μέθοδοι αντιμετώπισης ανάλογα με την αιτία του