ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης και εγκυμοσύνη: Ένας άγνωστος κίνδυνος

Ο διαβήτης αυξάνει τις δυσμορφίες στο έμβρυο και αυτό μπορεί να συμβεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της εγκυμοσύνης.

Διαβήτης και εγκυμοσύνη: Ένας άγνωστος κίνδυνος

Ο διαβήτης, μία χρόνια ασθένεια, έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις κατά την εγκυμοσύνη. «Συχνά οι γυναίκες αγνοούν τις δυσμορφίες που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης ή ακόμα και η βαριά θεραπεία που μπορεί να κάνει η γυναίκα πριν την σύλληψη», εξηγεί ο καθηγητής Jacques Lepercq, γυναικολόγος – μαιευτήρας στο Παρίσι. Τονίζει πως όλες οι διαβητικές γυναίκες που έχουν σκοπό να κάνουν παιδί θα πρέπει αν ακολουθούν δύο κανόνες: να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από την σύλληψη και να προγραμματίζουν την σύλληψη.

Οι εκ γενετής δυσμορφίες αγγίζουν το 3% των γεννήσεων από διαβητικές γυναίκες και μόλις το 1% γενικά. Οφείλονται στα υψηλά επίπεδα σακχάρων στον οργανισμό.

Συχνά άρρωστες από την παιδική τους ηλικία, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 εξαρτώνται από την ινσουλίνη. Ωστόσο οι περισσότερες αγνοούν τους κινδύνους με τους οποίους συνδέεται ο διαβήτης και από εκεί φαίνεται η σημαντικότητα της ιατρικής συμβουλής. Σε μερικές περιπτώσεις είναι αναγκαία ακόμα και η αλλαγή της θεραπείας της γυναίκας. Είναι πιο πιθανό αυτές οι γυναίκες να αποκτήσουν παχύσαρκο παιδί, εκ των οποίων το 65% θα έχει προέλθει από καισαρική ή πρόωρο τοκετό.

Οι ίδιες συμβουλές αφορούν και τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, οι οποίες έχουν ακόμα περισσότερες πιθανότητες να φέρουν ένα παχύσαρκο παιδί.

Διαβάστε ακόμη:

Άποιος διαβήτης: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Παν. Κουρουμπλής: Εξετάζει κατάργηση της συμμετοχής 10% στην ινσουλίνη για τους διαβητικούς

Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς: Νέα στοιχεία για την ασφάλεια μίας σημαντικής δραστικής

Η ινσουλίνη, ο διαβήτης και άλλες καθοριστικές στιγμές από την Novo Nordisk

«Δώστε στατίνες σε όλους τους διαβητικούς»

Γιατί το στήθος της γυναίκας αυξάνεται στην εγκυμοσύνη (vid)