ΥΓΕΙΑ

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια εξαιρετικά συχνή ορμονική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την υπέρμετρη παραγωγή ανδρογόνων.

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα ανδρογόνα, οι λεγόμενες «ανδρικές ορμόνες», ευθύνονται για διάφορες αλλαγές που παρατηρούνται στο ανδρικό σώμα, όπως η εμφάνιση τριχοφυΐας και η αύξηση της μυϊκής μάζας.

Στις γυναίκες, η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων μπορεί να διαταράξει το φυσιολογικό ρυθμό ωορρηξίας ή να οδηγήσει στην πλήρη αναστολή της ωορρηξίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τη γυναίκα να συλλάβει.

Τα ανδρογόνα είναι απαραίτητα για να παραχθούν τα οιστρογόνα, οι «γυναικείες ορμόνες» που ρυθμίζουν τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική ανάπτυξη της γυναίκας. Ωστόσο, όταν τα ανδρογόνα είναι αυξημένα, εκδηλώνονται αρνητικές συνέπειες, όπως η έντονη τριχοφυΐα (ιδιαίτερα στο πρόσωπο) και η επίμονη ακμή.

Τα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων επηρεάζουν επίσης τον κύκλο της περιόδου, γι' αυτό και οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν ακανόνιστη περίοδο ή αμηνόρροια. Οι διαδικασίες αυτές δυσκολεύουν αναπόφευκτα τη γυναίκα να μείνει έγκυος.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν θεραπεύεται, όμως αντιμετωπίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα που εκδηλώνει η γυναίκα και ανάλογα με το αν θέλει να μείνει άμεσα έγκυος ή όχι.

Διαβάστε επίσης:

Κύστεις στις ωοθήκες: Πόσο επικίνδυνες είναι;
Πολυκυστικές ωοθήκες: Συμπτώματα και μέθοδοι αντιμετώπισης
Υπολογίστε τις γόνιμες μέρες σας (εφαρμογή)