ΥΓΕΙΑ

Τι καταλαβαίνει ο γιατρός για την υγεία σας με μία μόνο ματιά

Χρειάζονται αναλυτικές εξετάσεις για να μπορέσει ο ειδικός να κάνει ασφαλή διάγνωση, όμως μερικές φορές μπορεί να αντιληφθεί ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας με το... "καλημέρα"!

Τι καταλαβαίνει ο γιατρός για την υγεία σας με μία μόνο ματιά

Κάποιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, είναι "αθόρυβες", καθώς δεν εκδηλώνονται με σαφή και εμφανή συμπτώματα. Άλλες πάλι προκαλούν αλλοιώσεις στο δέρμα, τα μάτια ή τη γλώσσα, αλλοιώσεις που ο γιατρός μπορεί εύκολα να αντιληφθεί με μία μόνο ματιά.

Οι ειδικοί εξηγούν ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που εκδηλώνονται με αλλαγές στην εξωτερική μας εμφάνιση.

1. Γλώσσα

Το χρώμα και η υφή της γλώσσας είναι ενδεικτικό της κατάστασης της υγείας μας. Η υγρή και ροζ γλώσσα δείχνει ότι είμαστε υγιείς. Εάν είναι μελανή, έχει στην επιφάνειά της κάποιου είδους επίχρισμα, έχει εξανθήματα στα πλαϊνά της ή είναι πολύ ξηρή, υπάρχει πιθανότατα κάποια δυσλειτουργία στο σώμα. Επίσης, η διογκωμένη γλώσσα, όπως και οι πρησμένες αμυγδαλές, αποτελούν τυπική ένδειξη υπνικής άπνοιας.

2. Δέρμα

Το χλωμό πρόσωπο είναι επίσης ενδεικτικό της κακής κατάστασης της υγείας, ειδικά εάν πρόκειται για πρόσφατη αλλαγή στην απόχρωση του δέρματος. Επίσης, η όψη της επιδερμίδας μπορεί να φανερώσει δυσλειτουργία στην καρδιά. Για παράδειγμα, αλλαγές στην ελαστικότητα του δέρματος θα πρέπει να αξιολογούνται από τον ειδικό. Από την άλλη, το κιτρίνισμα του δέρματος μπορεί να υποδείξει πρόβλημα στο συκώτι. Τέλος, τα χείλη, το στόμα και η γλώσσα μπορούν να υποδείξουν εάν υπάρχει κάποια διατροφική έλλειψη.

3. Κοιλιά

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιήσει μεζούρα ο ειδικός για να καταλάβει εάν υπάρχει συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά. Το λίπος στην κοιλιά είναι πιο επικίνδυνο από το λίπος που συσσωρεύεται σε άλλα σημεία του σώματος, καθώς βρίσκεται κοντά σε πολλά ζωτικά όργανα.

4. Μαλλιά

Τα μαλλιά είναι ενδεικτικά της διατροφής μας. Τα αδύναμα, άτονα μαλλιά δείχνουν ότι ο οργανισμός δεν λαμβάνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (συνήθως λόγω δίαιτας) όπως οι πρωτεΐνες ή ότι είναι μειωμένα τα επίπεδα ενυδάτωσης. Μπορεί η εμφάνιση των μαλλιών να υποδεικνύει βέβαια και ορμονικό πρόβλημα, όπως διαταραχή του θυρεοειδούς.

5. Μάτια

Οι γιατροί κοιτάζουν τα μάτια για να καταλάβουν εάν υπάρχει δυσλειτουργία στο συκώτι. Το κιτρίνισμα των ματιών (ίκτερος) είναι τυπική ένδειξη τέτοιου προβλήματος. Επίσης, ο χρόνιος πόνος "αποτυπώνεται" στο πρόσωπο του ασθενούς, λόγω της συσσωρευμένης μυϊκής έντασης, κυρίως γύρω από τα μάτια.

Διαβάστε επίσης:

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές
Ποια είναι η «καλύτερη» ομάδα αίματος
Ημικρανία: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες