ΥΓΕΙΑ

Παχύσαρκες γυναίκες γεννούν παχύσαρκα παιδιά

«Προγραμματισμένα» να γίνουν παχύσαρκα είναι όσα παιδιά γεννιούνται από παχύσαρκες γυναίκες και μάλιστα η ροπή προς το αυξημένο σωματικό βάρος φαίνεται να ξεκινά από τη μήτρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και παρουσιάστηκε εχθές σε συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας.

Παχύσαρκες γυναίκες γεννούν παχύσαρκα παιδιά

Η προδιάθεση για παχυσαρκία οφείλεται πιθανώς σε μεταβολές που παρατηρούνται εντός της μήτρας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο μωρών που γεννήθηκαν από μητέρες με φυσιολογικό βάρος και από μητέρες με πολύ υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος. Επεξεργάστηκαν στη συνέχεια τα βλαστοκύτταρα ώστε να μετατραπούν σε μύες και λίπος. Τα κύτταρα που προέκυψαν από τα δείγματα που αντλήθηκαν από τις παχύσαρκες μητέρες περιελάμβαναν κατά 30% περισσότερο λίπος σε σύγκριση με τα κύτταρα που προέκυψαν από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, κάτι που υποδεικνύει ότι τα κύτταρα των εμβρύων είχαν αυξημένη προδιάθεση να συσσωρεύουν λίπος.

Τέτοιου είδους μεταβολές αποτελούν πιθανώς παράγοντες κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία, χωρίς να είναι ακόμη βέβαιο εάν συνεπάγονται απαραιτήτως ότι το παιδί θα γίνει παχύσαρκο και θα εκδηλώσει κατ' επέκταση τις χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.

Σύμφωνα με την Kristen Boyle, βασική συντάκτη της νέας μελέτης, το επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθούν σε βάθος χρόνου οι προαναφερθείσες μεταβολές, ώστε να επιβεβαιωθεί κατά πόσο επηρεάζουν το σωματικό βάρος με την πάροδο των ετών.