ΥΓΕΙΑ

Ποια συμπτώματα πυροδοτεί η μούχλα στο σπίτι

Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί στα τρόφιμα ή σε χώρους του σπιτιού που υπάρχει πολλή υγρασία.

Ποια συμπτώματα πυροδοτεί η μούχλα στο σπίτι

Οι συνέπειες της έκθεσης στη μούχλα για τον οργανισμό μας είναι πολλές και δυστυχώς πολλές φορές τις αγνοούμε. Ένας από τους λόγους που η μούχλα θεωρείται «ύπουλη» είναι τα πολλά διαφορετικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει.

Αξιοσημείωτο όμως είναι και το γεγονός ότι η μούχλα ξέρει να... κρύβεται πολύ καλά, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί πίσω από τους τοίχους ή κάτω από το δάπεδο και να μολύνει το περιβάλλον του σπιτιού μέσα από μικροσκοπικά, σχεδόν αόρατα, ανοίγματα ή μέσω του κεντρικού συστήματος εξαερισμού που διαθέτει το σπίτι. Επίσης, ακόμη κι αν απομακρυνθεί η ορατή μούχλα, οι αερομεταφερόμενες τοξίνες της μπορεί να προσκολληθούν σε ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα και να μας «ακολουθήσουν» όπου κι αν πάμε. Για παράδειγμα, η αλλαγή σπιτιού δεν εξασφαλίζει ότι έχουμε εξαλείψει πλήρως την έκθεση στη μούχλα.

a5382c392c74b93fc1729c5a3d2db97a L

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η μούχλα είναι η πνευματική σύγχυση, τα προβλήματα ύπνου, οι διακυμάνσεις του βάρους, ο πονοκέφαλος, το άσθμα και η κόπωση.

Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι πιο έντονα από άλλα και η ακριβής διάγνωση σχετικά με την αιτία τους –εάν δηλαδή πρόκειται για μούχλα ή για κάποιον άλλο παράγοντα– αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργίας στη μούχλα είναι οι διαταραχές της αναπνοής (λαχάνιασμα, συριγμός), τα δερματικά εξανθήματα, η υπερέκκριση δακρύων, η επίμονη καταρροή, η φαγούρα στα μάτια, ο βήχας και το κοκκίνισμα των ματιών.

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος πρόληψης της μούχλας είναι ο επαρκής έλεγχος της υγρασίας στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορεί να προκαλέσει η τοξική μούχλα στον εγκέφαλο