ΥΓΕΙΑ

Οι 7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

Ως αποβολή χαρακτηρίζεται ο αιφνίδιος τερματισμός της κύησης πριν συμπληρωθεί η 20η εβδομάδα.

Οι 7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

Εκτιμάται ότι ποσοστό 10-20% των διαπιστωμένων κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό είναι ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερο, καθώς αρκετές αποβολές συμβαίνουν αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη, πριν καν η γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, μερικοί από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλουν σε μια αποβολή είναι οι εξής:

1. Ηλικία: Οι γυναίκες άνω των 35 ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με πιο νέες γυναίκες. Ο κίνδυνος στην ηλικία των 35 ετών είναι περίπου 20%. Στην ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος υπολογίζεται στο 40% και στην ηλικία των 45 ετών φτάνει το 80%. Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι και η ηλικία του πατέρα επηρεάζει τις πιθανότητες αποβολής.

2. Προηγούμενες αποβολές: Οι γυναίκες που είχαν στο παρελθόν δύο ή και περισσότερες συνεχόμενες αποβολές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μίας ακόμη αποβολής.

3. Χρόνια νοσήματα: Γυναίκες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως ο αρρύθμιστος διαβήτης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

4. Διαταραχές της μήτρας ή του τραχήλου: Διάφορες ανωμαλίες της μήτρας ή οι αδύναμοι ιστοί του τραχήλου ενδέχεται να συμβάλλουν σε μια αποβολή.

5. Κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες: Οι ανθυγιεινές συνήθειες της εγκυμονούσας αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.

6. Βάρος: Τόσο οι παχύσαρκες όσο και οι λιποβαρείς γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

7. Επεμβατικές προγεννητικές εξετάσεις: Εξετάσεις όπως η λήψη χοριακών λαχνών και η αμνιοκέντηση ενέχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης:

Πιθανότητες εγκυμοσύνης ανά ηλικία (πίνακας)
Τα σημάδια της εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση
Εγκυμοσύνη και διακοπές: Τι πρέπει να προσέξετε