ΥΓΕΙΑ

Χάστε βάρος αλλάζοντας... πιάτο

Την επίδραση της χρήσης μικρότερου μεγέθους πιάτου έναντι ενός μεγαλύτερου ως προς το είδος των τροφίμων που επιλέγονται και ως προς τις θερμίδες που προσλαμβάνονται τελικά από τη διατροφή, διερεύνησε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας της Ζυρίχης.

Χάστε βάρος αλλάζοντας... πιάτο

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες οι οποίες κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα από μπουφέ που περιείχε τα ίδια ακριβώς τρόφιμα και στις δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη ομάδα χρησιμοποίησε πιάτο μικρότερου μεγέθους, ενώ η δεύτερη ομάδα μεγαλύτερου μεγέθους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας επέλεξαν περισσότερα λαχανικά για να γεμίσουν το πιάτο τους, γεγονός που δεν αύξησε σημαντικά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες του γεύματός τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρήση μικρότερου μεγέθους πιάτων για τον καλύτερο έλεγχο του μεγέθους της μερίδας ενδεχομένως να μην είναι μία αποτελεσματική λύση, αλλά αντίθετα μια ευκαιρία που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών στα κυρίως γεύματα.

Διαβάστε επίσης:
Η υπερκατανάλωση αλατιού οδηγεί στην παχυσαρκία