ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του νερού στο ντους

Οι θερμοκρασίες σιγά σιγά πέφτουν και όπως είναι λογικό αρχίζετε να απολαμβάνετε όλο και περισσότερο το ζεστό νερό στο ντους, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που δε σας πειράζει αν το νερό είναι δροσερό.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του νερού στο ντους

Τι είναι όμως καλύτερο για το δέρμα και την υγεία γενικότερα; Δείτε τι απαντούν οι ειδικοί.

Ούτε το πολύ κρύο ούτε το πολύ ζεστό νερό είναι καλό για το δέρμα μας. Το χλιαρό προς ζεστό νερό, με θερμοκρασία κάτω από 43 βαθμούς Κελσίου, είναι το ασφαλές όριο που συνιστούν οι γιατροί.

Εάν συνηθίζετε να κάνετε ντους με πολύ ζεστό νερό και βλέπετε το δέρμα σας να κοκκινίζει ή εάν αισθάνεστε έστω και την παραμικρή δυσφορία λόγω του νερού, πιθανότατα η θερμοκρασία είναι λάθος.

Το πολύ ζεστό νερό απομακρύνει από το δέρμα τα φυσικά έλαια που το κρατούν ενυδατωμένο κι έτσι μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην ξηρότητα, τη φαγούρα ή και το έκζεμα. Αντίστοιχες συνέπειες μπορεί να έχει το ντους όταν διαρκεί πολλή ώρα, ακόμη κι αν το νερό είναι χλιαρό προς ζεστό.

Παράλληλα, το πολύ ζεστό νερό προωθεί την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι αν έχει ήδη εκδηλωθεί ξηρότητα ή φαγούρα στο δέρμα η κατάσταση επιδεινώνεται. Σε ακραίες περιπτώσεις, το πολύ ζεστό νερό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε συγκοπή (λιποθυμία), καθώς προκαλεί πτώση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι πρέπει να κάνουν ντους το πρωί και ποιοι το βράδυ
Πόσο συχνά πρέπει να πλένεστε – Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί