ΥΓΕΙΑ

Δουλεύετε σε γραφείο χωρίς παράθυρο; Ποιες είναι οι επιπτώσεις

Οι συνεχόμενες ώρες δουλειάς στο γραφείο προκαλούν κούραση, η οποία μπορεί να γίνει χρόνια όταν το γραφείο δεν έχει παράθυρο, ώστε να μπαίνει σε αυτό φυσικό φως.

Δουλεύετε σε γραφείο χωρίς παράθυρο; Ποιες είναι οι επιπτώσεις

Αυτό υποστηρίζει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Νοργθουέστερν, σύμφωνα με την οποία η έκθεση στο φως του ήλιου τις ώρες που εργάζεστε μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα.

Εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη μελέτη και στα γραφεία τους υπάρχουν παράθυρα, ανέφεραν λιγότερες διαταραχές ύπνου συγκριτικά με συναδέλφους τους που εργάζονται σε χώρους με αποκλειστικά τεχνητό φωτισμό.

«Η έκθεση στο φως ρυθμίζει τα γονίδια που ελέγχουν το εσωτερικό μας ρολόι που καθορίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Ivy Cheung. Επιπλέον, η επίδραση του φυσικού φωτός είναι ιδιαίτερα έντονη το πρωί και σας βοηθάει να είστε ξύπνιοι και σε μεγαλύτερη διανοητική εγρήγορση από την πρώτη στιγμή που θα μπείτε στο γραφείο σας.

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει επίσης στα εξής συμπεράσματα:

-Όταν οι άνθρωποι εκτίθεται σε περισσότερο φυσικό φως στη διάρκεια της εβδομάδας, αναφέρουν ότι νιώθουν περισσότερη ενεργητικότητα, ανεξάρτητα απ' τις ώρες που κοιμήθηκαν το προηγούμενο βράδυ.

-Όσοι δέχονται ηλιακό φως 3 ή περισσότερες ώρες κάθε μέρα νιώθουν λιγότερο άγχος στη δουλειά τους και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την επαγγελματική τους ενασχόληση. Έτσι αποδίδουν καλύτερα και με πιο καθαρή σκέψη, καθώς μειώνονται οι πιθανότητες εξάντλησης.

-Σε συνδυασμό με αληθινά φυτά στο γραφείο, το 80% των εργαζόμενων δήλωσαν πως νιώθουν πολύ χαρούμενοι ή ικανοποιημένοι από τη ζωή τους γενικά.

Διαβάστε επίσης:
Τα 5 λάθη στο γραφείο που κάνουν τη σπονδυλική σας στήλη να υποφέρει
Η σωστή στάση σώματος στο γραφείο (pics+vid)