ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Πέντε κατηγορίες γυναικών που κινδυνεύουν περισσότερο

Τα γονίδια, οι ορμόνες αλλά και οι συνήθειες που έχει υιοθετήσει η γυναίκα καθορίζουν τις πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος μαστού: Πέντε κατηγορίες γυναικών που κινδυνεύουν περισσότερο

Δείτε πέντε κατηγορίες γυναικών που έχει παρατηρηθεί ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

1. Οι γυναίκες που δεν θηλάζουν

Ο μητρικός θηλασμός είναι προσωπική επιλογή για τη νέα μητέρα, τα οφέλη του όμως τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της είναι γνωστά και αποδεδειγμένα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Lancet υπέδειξε ότι ο θηλασμός μειώνει έστω και λίγο τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν μικρότερος για τις γυναίκες που είχαν θηλάσει περισσότερους μήνες σε σύγκριση με όσες είχαν θηλάσει μόνο για λίγο ή δεν είχαν θηλάσει καθόλου.

2. Οι γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος

Το υπερβολικό βάρος (ΔΜΣ 25 και πάνω) έχει συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του μαστού. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ Open υπέδειξε πως όσο αυξάνεται το βάρος της γυναίκας μεγαλώνοντας (λίπος στην κοιλιά κυρίως) τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

3. Οι γυναίκες που πίνουν συστηματικά αλκοόλ

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου έδειξε ότι οι γυναίκες που πίνουν 5-10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (3-6 ποτήρια κρασί την εβδομάδα) αντιμετωπίζουν κατά 15% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Για κάθε 10 επιπλέον γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, ο κίνδυνος καρκίνου φάνηκε να αυξάνεται κατά 10%.

4. Οι γυναίκες που τρώνε πολύ αργά το βράδυ

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention υποδεικνύει ότι τα μεταμεσονύκτια σνακ συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, το σταθερό πρόγραμμα φαγητού και το βραδινό που καταναλώνεται νωρίς συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η συσχέτιση οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης.

5. Οι γυναίκες που δουλεύουν μέχρι αργά το βράδυ

Η εργασία μετά τη δύση του ηλίου συνεπάγεται απορρύθμιση του βιολογικού ρυθμού. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine έδειξε ότι οι γυναίκες που αναλαμβάνουν τη βραδινή βάρδια στη δουλειά τους αντιμετωπίζουν έως και κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που αναλαμβάνουν την πρωινή βάρδια. Η αρνητική επίδραση της βραδινής εργασίας φάνηκε να είναι σωρευτική, καθώς ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για τις γυναίκες που έκαναν τη βραδινή βάρδια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα έξι ετών σε σύγκριση με γυναίκες που έκαναν τη βραδινή βάρδια μία ή δύο φορές την εβδομάδα για διάστημα έξι ετών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές που επιφέρει η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μια... φούστα αποκαλύπτει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Τα συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων (γράφημα)
Ποιος είναι ο πιο «ύπουλος» γυναικολογικός καρκίνος