ΥΓΕΙΑ

Τα επαγγέλματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology καταδεικνύει πως συγκεκριμένα επαγγέλματα συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, λόγω του υπερβολικού στρες που προκαλούν στον εργαζόμενο.

Τα επαγγέλματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση έξι παλαιότερων μελετών που αφορούσαν συνολικά περίπου σε 140.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 75 ετών, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ εργασιακού στρες και πιθανοτήτων εγκεφαλικού. Οι μελέτες είχαν διάρκεια από 3 έως 17 έτη.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έχουν επιλέξει ένα επάγγελμα που τους προκαλεί έντονο στρες αντιμετωπίζουν κατά 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους έχουν την τύχη να απασχολούνται σε πιο «χαλαρά» επαγγέλματα. Παράλληλα, τα στρεσογόνα επαγγέλματα φάνηκε να συνδέονται με αυξημένο κατά 58% κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, το πιο συνηθισμένο είδος εγκεφαλικού, το οποίο προκύπτει λόγω διακοπής της ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την παράμετρο του φύλου, διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που κάνουν κάποιο στρεσογόνο επάγγελμα αντιμετωπίζουν κατά 33% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ταλαιπωρούνται από το εργασιακό στρες. Αντιθέτως, τα στρεσογόνα επαγγέλματα δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού στον ανδρικό πληθυσμό, αν και η παρατήρηση αυτή μπορεί να οφείλεται στο μικρό αριθμό μελετών που περιελάμβανε η επισκόπηση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Το αυξημένο εργασιακό στρες προκύπτει στην πλειονότητα των περιπτώσεων όταν ο εργαζόμενος δεν έχει τον έλεγχο των καθηκόντων του, όταν πιέζεται από αυστηρές προθεσμίες και όταν πρέπει να συντονίσει μεγάλο αριθμό εργασιών.

Ιδιαίτερα στρεσογόνο θεωρείται το επάγγελμα του σερβιτόρου και του βοηθού νοσηλευτή, ενώ πιο «χαλαρό» και ευχάριστο θεωρείται το επάγγελμα του φυσικού επιστήμονα και του αρχιτέκτονα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Το εργασιακό στρες μπορεί να ωθήσει το άτομο σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κακή διατροφή και η αποχή από τη σωματική άσκηση, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό», αναφέρει η ερευνήτρια Yuli Huang από το Πανεπιστήμιο της Γκουανγκτζόου. Επίσης, το εργασιακό στρες έχει συνδεθεί στο παρελθόν με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, ο ανεπαρκής μεταβολισμός του σακχάρου και τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα.

Διαβάστε επίσης:

Brownout: Τα 10 σημάδια που φανερώνουν την «εργασιακή πτώση τάσης»
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που πυροδοτεί το εργασιακό στρες
Εγκεφαλικό: Μήπως ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου;