ΥΓΕΙΑ

Παιδική παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζει η σύσταση του μητρικού γάλακτος

Τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων είναι πιθανότερο να εξελιχθούν σε υπέρβαρα, έδειξαν παλιότερες έρευνες, οι οποίες όμως δεν αποσαφήνισαν πλήρως τον συσχετισμό.

Παιδική παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζει η σύσταση του μητρικού γάλακτος

Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μελλοντικό βάρος του παιδιού ενδέχεται να καθορίζεται από τη σύσταση του μητρικού γάλακτος.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής την ερευνήτρια Τάνια Αλμπερετ, μελέτησε 25 μητέρες και τα παιδιά τους και παρατήρησαν ότι, οι διακυμάνσεις στο μίγμα των σύνθετων υδατανθράκων στο μητρικό γάλα σχετίζονταν με διαφορές στην βρεφική ανάπτυξη και παχυσαρκία.

Οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος είναι ένα φυσικό συστατικό του μητρικού γάλακτος που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.

«Σε ηλικία έξι μηνών, τα υψηλότερα τα επίπεδα κάποιων ολιγοσακχαρίτων σχετίζονταν με 453 γραμμάρια μεγαλύτερη λιπώδη μάζα» εξηγεί η ερευνήτρια.

Ωστόσο, άλλοι ολιγοσακχαρίτες φάνηκαν να έχουν προστατευτικό ρόλο. Για παράδειγμα, η ποσότητα ενός ολιγοσακχαρίτη σχετίστηκε με περίπου 453 γραμμάρια χαμηλότερο βρεφικό βάρος και λιπώδη μάζα.

Έτσι, οι ερευνητές τονίζουν ότι η ατομική σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι πιο σημαντική για την πρόγνωση της παιδικής παχυσαρκίας από το σωματικό βάρος της μητέρα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για τον ρόλο των ολιγοσακχαρίτων του μητρικού γάλακτος στην παιδική παχυσαρκία.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης:
Το μαγικό ταχίνι ενάντια στην παιδική παχυσαρκία
Η παιδική παχυσαρκία χωρίζεται σε δύο «φάσεις»