ΥΓΕΙΑ

Παιδική παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο

Περίπου 16-20% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και 14% στους άνδρες πιθανολογείται ότι οφείλονται στην παχυσαρκία.

Παιδική παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μία ισχυρή συσχέτιση της παιδικής παχυσαρκίας με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου στους ενήλικες, όπως:

-Ο καρκίνος του οισοφάγου
-Ο καρκίνος του παχέος εντέρου
-Ο καρκίνος των νεφρών
-Ο καρκίνος της μήτρας και του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Αναφορικά με το ρόλο της παχυσαρκίας στην παθογένεια του καρκίνου, υπάρχουν διάφορες θεωρίες.

Μία θεωρία αναφέρεται στην ύπαρξη ομοιοτήτων μεταξύ λιπογένεσης και ογκογένεσης, καθότι και οι δύο μηχανισμοί προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, όμως στη λιπογένεση τα κύτταρα είναι υγιή, ενώ στην ογκογένεση έχουν μεταλλαχθεί.

Άλλοι συγγραφείς αποδίδουν την πρόκληση του καρκίνου στους παχυσάρκους στην παρουσία χρόνιας υπερινσουλιναιμίας. Αυτή θεωρείται ότι συμβάλλει στην παθογένεια ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου εντέρου, μαστού, παγκρέατος, προστάτη και ενδομητρίου. Η υπερινσουλιναιμία δρα είτε με άμεσο τρόπο, μέσω διέγερσης των υποδοχέων των νεοπλασματικών κυττάρων-στόχος, είτε εμμέσως, μέσω αύξησης του κυτταρικού πολλαπλασιασμού λόγω των ορμονικών μεταβολών που προκαλεί.

bigstock obesity prevention stop over w 84891746

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η αύξηση σύνθεσης στεροειδών του φύλου, που έχει συσχετισθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του ενδομητρίου, καθώς και του επιθετικού καρκίνου προστάτη. Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι η μετφορμίνη συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου εντέρου/ορθού και προστάτη, μέσω παρεμπόδισης του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και μείωσης της αγγειογένεσης στους όγκους, καθώς επίσης μέσω μείωσης της υπερινσουλιναιμίας.

Η αξία της πρόληψης

Η πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινήσει νωρίς, ήδη από την εγκυμοσύνη, με την αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης βάρους από την έγκυο. Επίσης οι πρώτοι μήνες ζωής είναι κρίσιμοι για την πρόληψη εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας με την αποφυγή ταχείας αύξησης βάρους του μικρού βρέφους μέσω της διατήρησης του μητρικού θηλασμού τουλάχιστον ως την ηλικία των 6 μηνών. Εξίσου σημαντικές είναι οι αρχές υγιεινής διατροφής από όλη την οικογένεια, η τακτική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά/ημέρα), ο περιορισμός τηλεθέασης και χρήσης internet (max 2 ώρες/ημέρα) και η σχολική εκπαίδευση για σωστή διατροφή.

Πηγή: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας