ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες: Πέντε κανόνες για να τις προλάβετε

Υπολογίζεται ότι το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών ταλαιπωρούνται τακτικά από ημικρανίες.

Ημικρανίες: Πέντε κανόνες για να τις προλάβετε

Πρόκειται για έντονους πονοκέφαλους, που εκδηλώνονται στη μία πλευρά του κεφαλιού, επιδεινώνονται από το φως και τον θόρυβο και συχνά συνοδεύονται από ναυτία ή/και έμετο.

Συμπτώματα

Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πονοκεφάλου (με τον πόνο να εκδηλώνεται συνήθως στην μία πλευρά του κεφαλιού), που συνοδεύονται από ποικίλους συνδυασμούς συμπτωμάτων, όπως η ναυτία, ο έμετος και η ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο.

Οι απλές, καθημερινές δραστηριότητες τυπικά επιδεινώνουν τον πόνο, ενώ οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες έως μία-δύο ημέρες και συχνά είναι εξουθενωτικές.

Το 10% περίπου των πασχόντων έχουν μια αύρα ή κάποια προειδοποιητική ένδειξη πριν από την κρίση, όπως το να βλέπουν ένα φως να τρεμοσβήνει, μια διαταραχή της οράσεως ή του λόγου, σύγχυση και μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» ενός άκρου.

Η ημικρανία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή στις ενήλικες, νεαρές γυναίκες. Μολονότι είναι ανίατη, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τα κατάλληλα μέτρα αυτοβοήθειας, τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής και την σωστή ιατρική φροντίδα.

Τρόποι αυτοβοήθειας

Η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία συνιστά τα εξής μέτρα προφύλαξης από τις νέες κρίσεις:

-Να μην αλλάζετε συνήθειες ύπνου. Φροντίστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, και να ξυπνάτε την ίδια ώρα το πρωί.

-Αντιμετωπίστε το στρες. Βάλτε ένα πρόγραμμα στις καθημερινές υποχρεώσεις σας και φροντίστε να έχετε λίγη ώρα κάθε μέρα για να κάθεστε κάπου ήρεμα, με κλειστά τα μάτια, ώστε να χαλαρώνουν οι μύες σας και να ξεκουράζεται το μυαλό σας. Η τακτική άσκηση επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το στρες.

-Να αποφεύγετε τις «ενοχοποιητικές» τροφές. Πιθανότατα δεν θα χρειασθεί να περιορίσετε δραστικά την διατροφή σας, αλλά απλώς να αποφεύγετε εκείνα τα τρόφιμα που έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί να σας οδηγήσουν στην ημικρανία. Είναι, πάντως, πολύ σημαντικό να κάνετε τρία τουλάχιστον γεύματα την ημέρα και να μην παραλείπετε κανένα.

-Δοκιμάστε τεχνικές χαλαρώσεως και διαλογισμό. Θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε ορισμένες σωματικές λειτουργίες σας, οι οποίες φυσιολογικά ρυθμίζονται δίχως τον δικό σας έλεγχο, καθώς και να απαλλαγείτε αποτελεσματικά από το στρες.

-Σταματήστε να καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να επιφέρει ή να επιδεινώσει μια ημικρανική κρίση.

Διαβάστε επίσης: