ΥΓΕΙΑ

Σακχαρώδης διαβήτης: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε και κάθε πότε

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Σακχαρώδης διαβήτης: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε και κάθε πότε

Οι επιπλοκές του είναι σοβαρές και κυρίως αγγειακής αιτιολογίας. Σε αυτές συγκαταλέγονται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια, η διαβητική νεφροπάθεια, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η νόσος των καρωτίδων, η στεφανιαία νόσος καθώς και το «διαβητικό πόδι».

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη και τη διατήρηση ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου, παίζει η σωστή ρύθμιση των τιμών του σακχάρου και ο τακτικός έλεγχος.

Το άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να υποβάλλεται τακτικά σε προγραμματισμένες εξετάσεις ανεξαρτήτως ενοχλημάτων, καθώς οι περισσότερες από τις επιπλοκές του διαβήτη εκδηλώνονται χωρίς να έχουν προηγηθεί συμπτώματα.

Οι εξετάσεις αυτές είναι:

Τακτική Αυτομέτρηση του Σακχάρου

Η τακτική αυτομέτρηση του σακχάρου γίνεται με τη βοήθεια των σύγχρονων μετρητών και είναι πολύ εύκολη αλλά και εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή ρύθμιση των τιμών του σακχάρου. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κάνουν αγωγή με αντιδιαβητικά δισκία, πρέπει να μετρούν τις τιμές του σακχάρου τρεις με τέσσερεις φορές την εβδομάδα, ενώ τα άτομα με διαβήτη που κάνουν αγωγή με ινσουλίνη, πρέπει να τις μετρούν δύο με τρεις φορές την ημέρα. Τέλος στον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη κύησης είναι απαραίτητες τουλάχιστον πέντε μετρήσεις ημερησίως.

Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να γίνεται κάθε τρεις μήνες.

Έλεγχος λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης

Ο έλεγχος των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητος για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και τα δύο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Σε ότι αφορά τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, πρέπει να ελέγχετε τις τιμές τους τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο.

bigstock Blood Pressure Measuring 90788966

Οφθαλμολογικός έλεγχος

Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος και η βυθοσκόπηση μπορεί να προλάβει σημαντικές βλάβες των ματιών, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Καρδιολογικός Έλεγχος

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο, καθώς η στεφανιαία νόσος έχει αυξημένη επίπτωση στα άτομα αυτά. Ο έλεγχος περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, τρίπλεξ καρδιάς, τεστ κοπώσεως.

Έλεγχος νεφρών

Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία αιμοκάθαρσης παγκοσμίως. Η μέτρηση της αλβουμίνης στα ούρα ανιχνεύει την προσβολή των νεφρών από διαβήτη. Η εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, μαζί με τις εξετάσεις αίματος για τους νεφρούς (ουρία, κρεατινίνη, ηλεκτρολύτες) και να επαναλαμβάνεται ανά 6μηνο αν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά.

Έλεγχος για «διαβητικό πόδι»

Το διαβητικό πόδι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Ο τακτικός έλεγχος των ποδιών (τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο από τον ιατρό) έχει την δυνατότητα να αναδείξει το «πόδι σε κίνδυνο» για εξέλκωση.

Οδοντιατρικός Έλεγχος

Ο τακτικός οδοντικός έλεγχος επιβάλλεται στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ο λόγος είναι ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη περιοδοντίτιδας με συνέπεια την απώλεια οδόντων τα οποία συχνά είναι υγιή.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: 10 ερωτήσεις & απαντήσεις για την ύπουλη νόσο με το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος

Ο 10λογος της καλής διατροφής για τον διαβήτη