ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος λόγω αϋπνίας

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος λόγω αϋπνίας

Ερευνητές από την Ταϊβάν μελέτησαν τυχαία επιλεγμένα ιατρικά ιστορικά 21.000 ατόμων που έπασχαν από αϋπνία, καθώς και 64.000 ανθρώπων που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αϋπνία έχει κανείς, όταν δυσκολεύεται είτε να αποκοιμηθεί, είτε να μείνει κοιμισμένος για αρκετές ώρες, ενώ χρόνια θεωρείται η αϋπνία, όταν διαρκεί από έναν έως έξι μήνες.

Η μελέτη έδειξε ότι η αϋπνία αύξανε την πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού κατά 54%, μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων ετών.

bigstock Stroke cerebrovascular acci 78569471

Η πιθανότητα εγκεφαλικού ήταν οκταπλάσια μεταξύ όσων είχαν διαγνωστεί με αϋπνία σε ηλικία 18 έως 34 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 35 ετών ο σχετικός κίνδυνος βαθμιαία μειωνόταν. Επίσης, ο διαβήτης, αν συνυπάρχει, διαπιστώθηκε ότι αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε όσους πάσχουν από αϋπνία.

Ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την αϋπνία με το εγκεφαλικό δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ως πιθανότερη εξήγηση θεωρείται ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία, προκαλώντας συστηματική φλεγμονή, μεταβολική διαταραχή (μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη), αυξημένη αρτηριακή πίεση κ.α. Η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το άγχος και άλλοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν την αϋπνία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Για-Γουέν Χσου του Πανεπιστημίου Φαρμακευτικής και Επιστήμης Τσία Ναν και του Ιατρικού Κέντρου Τσι-Μέι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου «Stroke».

Διαβάστε επίσης:

Αϋπνία: Ποια τα αίτια της διαταραχής, ποια θεραπεία προτείνουν οι ειδικοί

Τι φταίει τελικά για την έλλειψη ύπνου;