ΥΓΕΙΑ

Στραβό ρινικό διάφραγμα: Επιπτώσεις στην υγεία και αντιμετώπιση

Το ρινικό διάφραγμα είναι το τμήμα που στηρίζει εσωτερικά τη μύτη και χωρίζει τις ρινικές κοιλότητες.

Στραβό ρινικό διάφραγμα: Επιπτώσεις στην υγεία και αντιμετώπιση

Όταν το διάφραγμα είναι στραβό, υπάρχει δηλαδή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, ο ασθενής αισθάνεται ενοχλήσεις, με βασικότερη τη δυσκολία στην αναπνοή που τον αναγκάζει να αναπνέει από το στόμα.

Tο διάφραγμα της μύτης είναι στραβό περίπου σε εννιά στους δέκα ανθρώπους. Οι περισσότεροι όμως δεν ταλαιπωρούνται από κάποιο σύμπτωμα και δεν το γνωρίζουν καν.

Το διάφραγμα μπορεί να στραβώσει λόγω τραυματισμού, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή λόγω συγγενών ανωμαλιών.

Επιπτώσεις

-Ρινίτιδα

-Ιγμορίτιδα

-Ξηρή και βουλωμένη μύτη

-Συχνοί πονοκέφαλοι

-Δυσκολία στην αναπνοή

-Ροχαλητό

bigstock Young Woman Snoring In Bed 105673076

Αντιμετώπιση

Όταν το στραβό διάφραγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, όπως ρινορραγία, επίμονη ιγμορίτιδα, έντονες κεφαλαλγίες, τότε η μοναδική λύση είναι αυτή του χειρουργείου.

Η επέμβαση είναι σχετικά απλή και ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει πάνω από δύο ημέρες στο νοσοκομείο. Γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία-μιάμιση ώρα.

Τις περισσότερες φορές δεν έχει επιπλοκές. Αν εκτός από στραβό διάφραγμα έχετε και στραβή μύτη, την οποία θέλετε να διορθώσετε, μπορεί να γίνει την ίδια στιγμή και η αισθητική πλαστική επέμβαση για την αποκατάστασή της.

H διόρθωση του ρινικού διαφράγματος στα παιδιά γίνεται με επέμβαση μόνον όταν υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή, καθώς πριν την ηλικία των 15-16 χρόνων δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως το διάφραγμα.

Διαβάστε επίσης:

Κρεατάκια στη μύτη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε παιδιά και ενήλικες

Αμυγδαλές: Τα σημάδια της λοίμωξης και πότε πρέπει να αφαιρούνται

Πέτρες στις αμυγδαλές: Τι είναι, αίτια και συμπτώματα