ΥΓΕΙΑ

Πόσες θερμίδες καίμε με το περπάτημα;

Χαρμόσυνα νέα φέρνει μια καινούργια επιστημονική μελέτη από τις ΗΠΑ!

Πόσες θερμίδες καίμε με το περπάτημα;

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ερευνητών, καίμε περισσότερες θερμίδες με το περπάτημα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Southern Methodist στο Ντάλας ανέπτυξαν μια νέα εξίσωση που υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις καύσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα είναι μεταβολικά πιο αποδοτικό απ’ ό,τι θεωρούσαμε μέχρι τώρα, καθώς οι παλαιότερες μέθοδοι υπολογισμού παρουσίαζαν σημαντικά μειονεκτήματα.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Applied Physiology αναφέρει ότι οι εξισώσεις που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια για να υπολογιστούν οι καύσεις βασίστηκαν σε πολύ μικρό δείγμα ανθρώπων και μάλιστα μόνο σε δείγμα ανδρών. Παράλληλα, τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν συνυπολόγιζαν το βάρος ως παράγοντα που επηρεάζει το μεταβολισμό: Για παράδειγμα, ένα άτομο με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος καταναλώνει λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) ανά κιλό όταν καλύπτει περπατώντας ίδια απόσταση με ένα άτομο με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος. Όταν οι ερευνητές εφάρμοσαν τις παλιές μεθόδους στην πράξη, διαπίστωσαν ότι οι καύσεις υποεκτιμήθηκαν στο συντριπτικό 97% των περιπτώσεων.

Η νέα εξίσωση που προτείνουν οι ερευνητές είναι κατά δύο με τρεις φορές πιο ακριβής στην εκτίμηση των καύσεων. Η νέα εξίσωση βασίστηκε σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, συνυπολογίζοντας το ύψος και το βάρος ως προς το μεταβολικό ρυθμό αλλά και την ταχύτητα βάδισης.

bigstock Jogging woman with athletic le 79924387

Πόσες θερμίδες καίμε με το περπάτημα

Μια γυναίκα με κανονικό ύψος και βάρος 60 κιλά που περπατά με ταχύτητα περίπου 4,6 χιλιόμετρα την ώρα θα κάψει περίπου 81 θερμίδες εάν καλύψει απόσταση 1,6 χιλιομέτρων.

Χρησιμοποιώντας την παλιά εξίσωση, οι εκτιμώμενες καύσεις για τα ίδια δεδομένα δεν ξεπερνούν τις 68 θερμίδες.

Εάν η ταχύτητα βάδισης είναι μεγαλύτερη (6,4 χιλιόμετρα την ώρα), οι καύσεις φτάνουν τις 95 θερμίδες ανά 1,6 χιλιόμετρα.

Εάν λοιπόν βαριέστε το γυμναστήριο, αρκεί να βάλετε στη ζωή σας το περπάτημα! Είναι άλλωστε η πιο οικονομική, εύκολη και προσβάσιμη μορφή σωματικής άσκησης, κατάλληλη για κάθε ηλικία.

Δείτε κι αυτό:

Δείτε πόσο σεξ πρέπει να κάνετε για να κάψετε μια σοκολάτα!

Πόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός λόγω έλλειψης ύπνου

Ο πιο εύκολος τρόπος να γλιτώσετε 200 θερμίδες την ημέρα!