ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με την περίμετρο του καρπού σας

Τη σύνδεση ανάμεσα στην περίμετρο του καρπού και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο εντόπισαν οι ερευνητές.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με την περίμετρο του καρπού σας

Όπως παρατήρησαν επιστήμονες από Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, το μεγάλο μέγεθος του καρπού σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, ενός παράγοντα που, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη σε 500 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 10 ετών. Ο καρπός των παιδιών μετρήθηκε με μια απλή μεζούρα, ενώ σε 51 από αυτά η μέτρηση έγινε με μαγνητική τομογραφία για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέτρηση του καρπού είναι πολύ πιο ακριβής δείκτης πρόβλεψης του κινδύνου ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη σε σχέση με τη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ο υπολογισμός του οποίου βασίζεται στο ύψος και το βάρος).

bigstock Heart Beat Green 1858324

«Ο μεγαλύτερος καρπός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής οστού, η οποία πυροδοτείται από τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση», υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Rafaella Buzzetti.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν διαμορφώσει προς το παρόν μια κλίμακα «πάχους καρπού-αντίστασης στην ινσουλίνη». Πιστεύουν, όμως, ότι η τεχνική -εφόσον εξελιχθεί και γίνει αποδεκτή επιστημονικά με βάση μελλοντικές έρευνες- θα μπορούσε να είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να διαγνωστούν έγκαιρα οι νέοι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μεγάλο μέγεθος του καρπού σχετίζεται με έως και κατά 20% αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Τεστ: Υπολογίστε την πραγματική ηλικία της καρδιάς σας

Ύπνος και υγεία της καρδιάς: Πώς συνδέονται